7.9 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

La ceràmica i l’arquitectura marcaran la segona edició de la Terracotta Biennal

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

La Bisbal d’Empordà es prepara per celebrar els propers 18, 19 i 20 d’octubre la Terracotta Biennal 2024. Aquest és un esdeveniment cultural, artístic, artesanal i expositiu de ceràmica que neix amb la voluntat d’exposar aquesta tradició i, alhora, reconèixer la innovació en el sector. L’edició d’enguany, que s’ha presentat aquest divendres al Terracotta Museu, se centrarà en la relació de la ceràmica i l’arquitectura.

El tècnic de l’Àrea de Promoció de l’Ajuntament de la Bisbal, Daniel Sabater, reconeix que la Terracotta Biennal és un “esdeveniment cultural i artístic”. I a més, té uns objectius molt clars com millorar l’apreciació de la ceràmica per part de la societat; unir diferents sectors econòmics; dignificar l’art ceràmic i oferir un bon futur a les persones que s’hi dediquen; i, finalment, promoure la tradició ceràmica de la Bisbal. Daniel Sabater apunta que hi ha dos vessants de la Biennal: el primer centrat en l’exposició i les activitats, i el segon més acadèmic.

27 artistes exposant

En aquesta primera part més expositiva, hi haurà 27 expositors amb obres centrades en el món de la ceràmica que es trobaran al Terracotta Museu. Daniel Sabater apunta que també hi haurà cinc carpes amb empreses que treballen en el món de la construcció. A més, hi haurà activitats vinculades a l’exposició al llarg de tot el cap de setmana.

El president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, Joan Vilà-Clara, apunta que la mostra de ceràmica contemporània que es podrà veure al llarg del proper cap de setmana, és important que es vagi renovant. Aquesta serà la primera edició en la qual es faci aquesta part expositiva, ja que la primera edició de la Biennal va coincidir amb la pandèmia de coronavirus i no es va poder celebrar. A part de recolzar els professionals que participen en la part expositiva de la Biennal facilitant l’exposició de les seves peces, l’Associació de Ceramistes de la Bisbal també han creat un premi per reconèixer la millor peça.

Ceràmica i arquitectura

Per la seva banda, el vicepresident de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, Joan Raventós, ha presentat l’àmplia programació acadèmica que es podrà trobar en aquesta segona Terracotta Biennal, que enguany se centra en la relació de la ceràmica i l’arquitectura. “La ceràmica i l’arquitectura han estat lligats sempre”, admet Raventós. Les Jornades Tècniques ‘En construcció. Ceràmica i arquitectura’, que es faran al Terracotta Museu, comptaran amb 9 ponents que abordaran grans temes com la ceràmica com a material de construcció, la recuperació de tècniques tradicionals en ceràmica o la utilització de la ceràmica com a paviment, entre altres.

Les Jornades Tècniques començaran el dissabte 19 a les 10 h amb la relació entre ‘La Ceràmica i l’arquitectura. En aquest cas hi haurà com a ponents l’arquitecte que utilitza tècniques tradicional contemporània, Oriol Roselló; l’arquitecte i professor associat de la UdG, Josep M. Torra Pla; i l’arquitecte i investigador, ceo & founder de LAMÁQUINA, Aldo Sollazzo. A les 12:30 h es parlarà de ‘La ceràmica com a material de construcció i composició arquitectònica’, amb l’arquitecte Josep Ferrés. I la jornada acabarà amb la ponència d’Eva López, d’Elomi Cerámica, per parlar de ‘La ceràmica en l’arquitectura moderna’.

A la tarda, serà el torn de la directora del Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica (GRETA), Valentina Maini, per parlar de ‘La ceràmica en l’arquitectura tradicional: Recuperació de tècniques tradicionals en ceràmica’. A les 17 h l’arquitecte Lluís Auquer, explorarà ‘La utilització de la ceràmica negra aplicada com a paviment’. Per parlar de ‘Ceràmica en façanes, alguns conceptes pel futur pròxim’, hi trobarem les veus del doctor arquitecte i professor associat del Departament de Tecnologia de l’Arquitectura de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), Pablo Garrido.

Passat, present i futur

L’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Òscar Aparicio, ha admès que el municipi és la capital de la ceràmica i compta amb una gran història relacionada amb el sector. Per això, creuen que des del consistori cal apostar per la ceràmica, però “fer-ho des de tots els vessants possibles”. Òscar Aparicio reconeix que amb aquesta voluntat calen propostes com la Terracotta Biennal.

El director del Terracotta Museu, Xavier Rocas, ha destacat la importància d’unir forces amb la Terracotta Biennal per donar a conèixer el passat de la ceràmica i, alhora, veure el present i el futur d’aquest sector.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies