La Cuina de l’Empordanet ha presentat aquest dilluns al matí la nova Guia 2025. L’acte s’ha fet al restaurant La Sala de l’Isaac, a Llofriu, i ha comptat amb la participació de la sommelier Clara Antúnez, la diputada de la Diputació de Girona Vanessa Peiró i el cuiner Vicenç Fajardo, president del col·lectiu. L’acte ha servit també per commemorar els 30 anys del col·lectiu de la Cuina de l’Empordanet.
Amb aquesta guia el col·lectiu dona a conèixer quins són els restaurants que formen part de l’associació i es fa una difusió de la informació bàsica de cada restaurant. A més, contribueix a crear una identitat de marca coherent, donant protagonisme als espais interiors i exteriors dels restaurants, així com les fotografies conjuntes de caps de cuina i de sala. Aquesta decisió va en sintonia amb la línia de treball que està adoptant el col·lectiu de dignificar i donar més visibilitat a la feina que fa el personal de sala, així com posar-la a l’alçada del de cuina.
La guia, que s’ha editat en dues versions- una en català i francès, i l’altra en castellà i anglès- serveix per donar a conèixer i promocionar els 16 restaurants que integren el col·lectiu. A més, la publicació de La Cuina de l’Empordanet també és una eina útil per als informadors turístics de la zona, ja que es distribueix a totes les oficines de turisme de la comarca i altres punts d’informació. En aquest sentit, cal dir que la guia no només està pensada de cara als visitants i turistes sinó també per la gent local amb l’objectiu que gaudeixin dels establiments de més prestigi i renom del territori. Ho explica el president de la Cuina de l’Empordanet, Vicenç Fajardo.
30 anys de cuina de l’Empordanet
Aquest grup gastronòmic es va constituir com a associació sense ànim de lucre l’any 1995, després de més d’una dècada d’activitat vinculada a mostres culinàries al Baix Empordà. La seva missió ha estat sempre posar en valor la cuina de mar i muntanya de la comarca i promoure els productes de proximitat i de temporada.
Durant aquests trenta anys, La Cuina de l’Empordanet ha impulsat múltiples iniciatives que han portat la cuina empordanesa més enllà del territori. Campanyes com “Tocats pels bolets” i, sobretot, els “Sopars maridats” han consolidat la col·laboració entre restauradors i cellers de la Denominació d’Origen Empordà. El president de la Cuina de l’Empordanet, Vicenç Fajardo, explica que la Cuina de l’Empordanet ha anat evolucionant i canviant.
El col·lectiu ha crescut recentment amb la incorporació de sis nous establiments: Atelier Dagà Clos de Llagostera, El Mas Bar & Restaurant de Torrent, Entre Dos Móns de Palamós, Refugi de Pescadors de Calonge, la Sala de l’Isaac de Llofriu i Ses Vinyes de Begur. Actualment, ja el formen setze restaurants. Com a reconeixement a la seva trajectòria, La Cuina de l’Empordanet ha estat guardonada aquest any amb el Lledoner d’Or 2024, un premi que destaca la seva tasca de promoció del vi i la gastronomia empordanesa.