La Cuina de l’Empordanet ha presentat aquest dijous a la tarda a l’Aula Gastronòmica de l’Empordà les iniciatives tirades endavant aquest 2022 dins el marc del projecte de valorització de peix poc reconegut a la Costa Brava ‘De la Llotja a la Cuina’. L’acte ha comptat amb la participació de d’Elisabet Sánchez, directora de Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona; Pere Estradera , president del GALP Costa Brava; Mireia Esteve, gerent del GALP Costa Brava; i Vicenç Fajardo, president de la Cuina de l’Empordanet. ‘De la Llotja a la Cuina’ compta amb la col·laboració del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava i és una operació cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca.
Entre elles, destaca l’edició d’un llibre amb 17 receptes de peix i marisc, cada una d’elles feta amb una espècie de baix interès comercial diferent i signada per un dels 17 caps de cuina dels restaurants que conformen el col·lectiu gastronòmic de la Cuina de l’Empordanet. La publicació, que compta amb imatges del fotògraf Lluis Català i il·lustracions de l’artista Bruna Valls, també conté informació de valor de cada una de les espècies utilitzades. Totes les receptes es poden veure també en format vídeo a través de reels al compte d’Instagram @cuinaempordanet.
El llibre, del que se n’han fet 1.000 còpies, s’ha repartit a tots els restaurants de l’entitat durant aquest estiu. Cada cop que un comensal demanava un plat de la carta protagonitzat per una de les 17 espècies triades se li atorgava un llibre. També es pot descarregar i llegir online en format interactiu.
A més, la publicació s’ha repartit entre els assistents a tres show cookings organitzats amb motiu del projecte i en els que s’han preparat i tastat alguns dels plats ideats per ‘De la Llotja a la Cuina. Han estat a càrrec de Tomàs Brull (La Cala Taverna) i Blai Florensa (Aradi) a l’Espai del Peix de Palamós el 5 de setembre; Jordi Sabadí (El Roser 2) i Vicenç Fajardo (Saó) a La Maram de L’Escala el 8 de setembre; i Quim Casellas (Casamar) i Enric Herce (Aurum) a l’Aula Gastronòmica de l’Empordà de Vall-llobrega el 15 de setembre.
Origen del projecte ‘De la Llotja a la Cuina’
‘De la Llotja a la Cuina’ va néixer de la mà de la Cuina de l’Empordanet el 2021. Inicialment es va idear amb diversos objectius com incrementar el coneixement de les bondats gastronòmiques del producte de pesca local i, per tant, la seva demanda i valor de mercat; prestigiar els restauradors incidint en l’ús del peix i marisc de la Costa Brava; valoritzar una sèrie d’espècies pesqueres seleccionades en particular així com el conjunt de la pesquera en general; i, especialment, posar en valor la feina dels pescadors.