La CUP ha denunciat a Antifrau la Fundació Hospital de Palamós Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) per un presumpte frau de més de 15 milions d’euros. Segons el partit, durant la pandèmia l’activitat al centre va caure un 20%, però la fundació va seguir ingressant la mateixa quantitat de diners per part del CatSalut. De fet, el regidor de la CUP a Palamós, Alexandre Weltz, assegura que si s’hagués aplicat la reducció d’intervencions que es van fer a l’hospital s’haurien d’haver destinat sis milions menys el 2020, 7,4 milions menys el 2021 i 2 milions d’euros menys el 2022. A més, l’informe que la CUP ha enviat a Antifrau també denuncia irregularitats a l’hora de prorrogar contractes que, segons assenyalen, són nuls.
“Tenim la sensació que els hem fiscalitzat més nosaltres amb aquest estudi que no pas el CatSalut”. Són paraules del regidor i portaveu de la CUP a Palamós, Alexandre Weltz, després que el partit hagi presentat una denúncia a l’Oficina Antifrau per un presumpte desviament de més de 15 milions d’euros per part del Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà (SSIBE), que gestiona l’hospital de Palamós, entre altres centres sanitaris del Baix Empordà.
La CUP detalla nou irregularitats que sospiten que s’haurien comès per part del SSIBE. El més rellevant seria un desfalc de 15,4 milions d’euros a l’hospital de Palamós durant els anys de pandèmia. Segons denuncia el partit, el SSIBE va cobrar els mateixos diners que anys anteriors, malgrat que les actuacions van baixar un 20% per culpa de la pandèmia i, per tant, “el CatSalut hauria pagat per serveis que no s’han prestat”.
“Nosaltres entenem que aquests diners s’haurien de retornar i no s’haurien d’haver ni justificat. Des del 2017 al 2022 veiem que cada any hi ha les mateixes urgències ateses, 56.008 cada any”, assenyala Weltz.
A més, l’estudi encarregat pel partit i que ha traslladat a Antifrau, assegura que hi ha diverses pròrrogues de contracte que, al seu entendre, “són nul·les”. En concret, fa referència a un conveni de l’hospital de Palamós de 41 milions cada any i que va caducar el 2021. També un altre conveni de 6,1 milions amb l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Palafrugell, un altre amb l’ABS de la Bisbal d’Empordà per 3,3 milions, un amb l’ABS de Torroella de Montgrí per 3,4 milions, un més amb l’ABS de Palamós de 5,5 i un darrer contracte de 5,2 amb el centre Palamós Gent Gran.
L’informe, però, també denuncia contractacions nul·les de la Fundació, plecs fets a mida en la licitació de l’ABS de Palamós, incompliments en la cessió d’un solar municipal on s’hi fan activitats de l’àrea de mútues, subcontractacions sense fer cap licitació “tal i com exigeix la llei”.
Falta de fiscalització
Un dels punts que més preocupa la CUP, però, és la “falta de fiscalització evident” que hi ha al SSIBE. Segons explica Weltz, les darreres auditories que es van fer entre el 2017 i el 2022 ja revelaven “riscos d’incorrecció” d’entre el 85% i el 92% en relació als ingressos que rep i els serveis que presta.
A banda, Wetz carrega contra la fundació perquè “la realitat” és que, quan han demanat informació concreta, els han respost de “manera molt ambigua” i sense detallar allò que sol·licitaven des de la CUP. “Al final hem hagut de recórrer al portal de transparència per reclamar més informació que no responien”, assenyala.
En relació a aquest aspecte, la diputada al Parlament de la CUP, Laia Estrada, ha carregat contra el model sanitari “que facilita l’enriquiment privat i les corrupteles”. “El que fa aquest sistema público-privat el que fa és dificultar enormement la fiscalització d’aquests diners que majoritàriament són públics. Davant aquest malbaratament sistemàtic i aquestes corrupteles el que reclamem és avançar cap a una sanitat 100% pública”, ha conclòs.