La Diputació de Girona ha explicat com repartirà els 7,4 milions d’euros (MEUR) que va aprovar en el darrer ple, per ajudar els ajuntaments a fer front als efectes de la covid. Tots els municipis “per petits que siguin” rebran un mínim de 20.000 euros. De fet, aquesta és la xifra fixa per als pobles de 0 a 10.000 habitants, de 10.000 a 20.000 rebran 15.000 euros, de 20.000 a 40.000 s’emportaran un fix de 10.000 euros i els de més de 40.000 no percebran cap quantitat estipulada, però percebran les ajudes en funció de la població i altres criteris. A més, s’ha fixat un topall de 200.000 euros per Girona i, d’aquesta manera, “s’ajuda a les localitats més petites”. La Diputació calcula que a partir del maig ja es puguin demanar els ajuts.
La presentació del repartiment dels fons ha anat a càrrec del president de la Diputació, Miquel Noguer, i del diputat Josep Maria Bagot. Tots dos han destacat que s’ha prioritzat els ajuntaments petits enlloc dels grans. De fet, han destacat que posar el topall de 200.000 euros a Girona ha servit per beneficiar aquells consistoris més petits. “Si no ho fem així, les grans ciutats s’ho haurien emportat gairebé tot”, remarca Noguer. En aquest sentit, el president assenyala que es creuen “de veruitat” que són “l’ajuntament dels ajuntaments” i que amb fets i partides com aquestes “es demostra”.
Miquel Noguer ha titllat d'”històrica” l’aprovació d’aquest fons i ha assenyalat que han hagut de fer “enginyeria” per tal que hi hagués un repartiment “equitatiu”, però que anés en benefici dels petits ajuntaments.
Per la seva banda, Bagot ha explicat que han enfocat les ajudes seguint dos criteris. D’una banda, 5 MEUR es vinculen a la població que té el municipi –amb els imports fixes en funció dels habitants que tinguin- i 2 MEUR seguint els criteris d’atur que hi hagi a la localitat, l’envelliment de la població i la renda per càpita.
“Cal tenir en compte que no hi haurà cap ajuntament que tingui més de 200.000 euros d’ajuda, això vol dir que qui en surt més beneficiats són els ajuntaments petits. Si no, s’ho emportaven tot les ciutats més grans”, assenyala Noguer.
A més, els Consells Comarcals també rebran 400.000 euros d’ajuda per destinar a cobrir els efectes de la pandèmia. El repartiment, com en el cas dels ajuntaments, s’estableix beneficiant els més petits.
El preu de l’energia, un justificant
Noguer ha destacat que es tracta de fons que no van condicionats a algun motiu en concret. De fet, el president de la Diputació considera que ara “és el millor moment” perquè surtin aquestes ajudes ja que l’alt preu de l’energia és un dels justificants que poden fer servir els consistoris.
Si tot va segons el previst, un cop hagi passat l’exposició pública el mes de maig els ajuntaments podran començar a justificar el motiu pel qual volen accedir als diners. Si se’ls hi aprova, no es descarta que el mes de juliol ja s’estiguin cobrant els ajuts.
En aquest sentit, tant Noguer com Bagot han destacat que la Diputació de Girona és “l’ens més diligent” a l’hora de fer efectius els pagaments. “Nosaltres ens creiem allò que som l’ajuntament dels ajuntaments i ho apliquem”, ha remarcat Noguer.
20 MEUR avançats
Des de la Diputació han destacat que els han avançat 20 MEUR que els consistoris encara no els han justificat. En aquest sentit, Noguer ha ressaltat que “ja ho aniran fent”, però ha posat en valor l’actitud de l’ens que presideix per estar “al seu costat”. “Tresoreria posada als ajuntaments, amb tota la voluntat del món”, ha remarcat.