El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà ha celebrat a Figueres el lliurament dels premis Lledoner d’Or i Bacus Emporità 2024, un reconeixement anual a persones, institucions i establiments destacats en la promoció dels vins empordanesos.
El Bacus Emporità 2024 ha estat atorgat a l’enòleg Simó Serra per la seva trajectòria de més de cinquanta-cinc anys dedicats a millorar la qualitat i la professionalització del vi a l’Empordà. Format a l’Escola d’Enologia de la Universitat de Ciències de Bordeus, Serra ha estat clau en la creació de la Denominació d’Origen Empordà, exercint com a assessor tècnic. També ha dirigit la Cooperativa de Mollet de Peralada i ha impulsat vins reconeguts des de la seva finca familiar de Cantallops.
Pel que fa al premi Lledoner d’Or, aquest any s’ha lliurat ex aequo als col·lectius gastronòmics La Cuina del Vent i La Cuina de l’Empordanet. Aquests grups de cuiners han integrat els vins empordanesos en les seves propostes, seguint una filosofia basada en la qualitat i la proximitat. A més, mantenen una col·laboració estreta amb el Consell Regulador per promoure l’oferta enogastronòmica del territori.
L’esdeveniment s’ha celebrat a l’Auditori dels Caputxins i ha reunit diverses personalitats institucionals. Entre elles, Joan Gené, director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi; Xavier Guitart, delegat del Govern de la Generalitat a Girona; Jordi Masquef, alcalde de Figueres i vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i representants dels consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà.
Des del 2015, els premis Lledoner d’Or i Bacus Emporità reconeixen figures clau en el sector vinícola i gastronòmic. Entre els guardonats en edicions anteriors hi ha sommeliers com Josep “Pitu” Roca, el Restaurant Motel Empordà, la Fira Arrels del Vi i distribuïdores com Vins i Licors Grau. Aquests premis contribueixen a destacar el valor cultural i econòmic dels vins empordanesos dins i fora del territori.