Els cellers de la DO Empordà han començat la verema 2024 amb la collita de varietats primerenques com el moscatell de gra petit, i algunes varietats blanques i negres. La campanya s’ha iniciat a mitjans d’agost, seguint el calendari habitual. El gruix de la producció, amb garnatxes i carinyenes, es veremarà al setembre i la campanya s’allargarà fins a l’octubre.
Tot i que és complicat calcular el volum final de la collita, el Consell Regulador de la DO Empordà preveu una producció entre un 15% i un 20% inferior a la mitjana, que se situa en uns 60.000 hectolitres. Aquesta reducció varia segons les finques, amb algunes properes a la mitjana i altres molt per sota.
La disminució s’atribueix a diversos factors com la sequera persistent, que ha provocat estrès hídric en les vinyes; la incidència del míldiu (un fong que prolifera en condicions de molta humitat i minva la capacitat productiva de la planta en danyar les fulles i els fruits), afavorida per les pluges de maig i juny, especialment en les vinyes ecològiques; i l’augment de la pressió de senglars i cabirols, que busquen aliment i aigua a les vinyes a causa de la sequera.
Malgrat la reducció de la producció, la maduració del raïm és més lenta que l’any anterior, seguint un cicle que afavoreix la qualitat del fruit. Enguany, el Consell Regulador ha iniciat una prova pilot per crear l’Observatori de la Maduració. Tècnics del consell faran anàlisis setmanals en diverses finques representatives i compartiran els resultats amb els viticultors per ajudar-los a triar el moment òptim per a la verema.