Els productors de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli de l’Empordà encaren amb optimisme les últimes setmanes abans de començar la collita de l’oliva. Malgrat que aquest torna a ser un any marcat per la sequera, les pluges primaverals que van caure a les comarques gironines han estat decisives per garantir un bon desenvolupament de les oliveres. Segons Simón Casanovas, president del Consell Regulador de la DOP Oli de l’Empordà, “aquestes pluges van arribar en un moment clau, ajudant a obtenir una bona qualitat de l’arbre, que s’espera que es reflecteixi en una de les millors qualitats d’oli dels últims anys”.
Els darrers anys han estat complicats per als productors, ja que la sequera ha afectat de manera significativa les collites. Casanovas recorda que “l’última collita normal va ser el 2020, amb una producció de 200.000 litres d’oli”, mentre que l’any passat la producció es va reduir a uns 70.000 litres a causa d’una campanya “extremadament seca”. Tot i que les previsions indiquen que la producció d’enguany superarà la de l’any passat, encara no arribarà a les xifres d’una collita normal.
Pel que fa als preus, el Consell Regulador creu que es mantindran estables respecte a l’any anterior, amb la possibilitat que fins i tot baixin lleugerament. La campanya de producció d’oli està previst que comenci a mitjans d’octubre, quan l’oliva comenci a canviar de color, i la presentació de l’Oli Nou de l’Empordà es farà el 30 de novembre a Figueres i el 14 de desembre a Girona.
La DOP Oli de l’Empordà inclou unes 900 hectàrees d’oliveres repartides entre l’Alt i el Baix Empordà, amb alguns municipis del Pla de l’Estany i el Gironès. La producció d’oli la fan repartida diferents trulls cooperatius: Empordàlia a Pau (Alt Empordà), Mas Auró a Esponellà (Pla de l’Estany), Societat Agrícola Siurana (Alt Empordà), Trull Ylla a Cabanes (Alt Empordà) i Oli Pedrigolet a Ullà (Baix Empordà).