Begur sotaigua ha posat el focus en la conscienciació del perill que suposa l’abocament de plàstics al mar. Per fer-ho, a més d’omplir els carrers del nucli antic d’activitats relacionades amb el mar, s’ha creat el projecte “Plàstic 0”, una acció lúdico ambiental feta a la platja de Sa riera, on els nens i nenes en edat escolar de Begur, han pogut assistir a una xerrada sobre els microplàstics o a l’actuació de clown “pescaplastik”, mentre que els dels cicles superiors s’han dedicat, amb el suport de científics, al projecte “Plàstics 0”, consistent en agafar mostres de la platja de Sa Riera per després estudiar-les al laboratori de l’espai Mas d’en Pinc.
Però a més de les criatures, Begur sotaigua també vol conscienciar la resta d’habitants del poble del patrimoni que representa el fons marí, amb una exposició d’homenatge a les famílies que s’han dedicat a la pesca, que recull 59 fotografies relacionades amb aquest ofici en un viatge pels quatre ports pesquers del terme: Aiguablava, Fornells, Sa Riera i Sa Tuna. Les fotografies provenen dels fons de les famílies Arruga, Paco Pi, Florian Pi, Jordi Vinyes, Gervasi Sais, Margarita Sais, Lourdes Deulofeu i Romaní Mascarreras, a més d’imatges del fons de l’Arxiu Municipal de Begur, dins de la col·lecció Josep Carreras. També s’hi han organitzat activitats més lúdiques com batejos de submarinisme en una piscina de 17.000 litres al centre de Begur, una trobada de 21 dibuixants urbans (urban sketchers), xerrades o la presentació del llibre Històries de pescadors de la Costa Brava, de Lurdes Boix i Jaume Badias, que ha editat Gavarres dins de la col·lecció El caliu de la memoria. El llibre recull entrevistes a pescadors, alguns d’ells begurencs.
A l’acte inaugural, que presidia l’Alcalde en funcions, Joan Loureiro, a més de recordar que durant aquest mandat han donat valor a la reserva marina de Ses Negres i han apostat per la recollida porta a porta, Loureiro ha declarat que “Un nou pas serà declarar Begur municipi plàstics zero”.