La Fira del Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà estrenarà aquest estiu la seva primera producció pròpia, un espectacle de cabaret que servirà per cloure el certamen circense. En aquest cabaret s’hi ensenyaran diverses disciplines com ara la roda cyr, suspensió capil·lar, malabars o equilibrisme. L’espectacle tindrà una durada de setanta minuts i comptarà amb l’acompanyament musical dels músics bisbalencs Bou Brothers.
La 26a edició de la Fira del Circ al Carrer es farà del divendres 16 al diumenge 18 de juliol i enguany tindrà una quarantena d’espectacles. Els organitzadors han avançat que han apostat per contractar companyies locals i han buscat complir amb la paritat de gènere entre els artistes.
El divendres 16 de juliol la 26a Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà arrencarà amb l’espectacle ‘La fita’ de la companyia Les Sepectacles del 23. Es tracta d’una proposta que combina circ i humor a partir d’equilibris impossibles i un trapezi magnètic. Serà a l’escenari del parc infantil a partir de dos quarts d’onze de la nit.
Amb aquest tret de sortida, el certamen circense encetarà una edició més marcada per la pandèmia, tal com ha recordat la portaveu de la fira, Eva Gasull. En aquest sentit, Gasull ha recordat que la programació encara no es pot fer al carrer, tot i que sí que es farà a l’aire lliure. Aquest any, els organitzadors han optat per posar una entrada simbòlica de 2 euros per la majoria d’espectacles. Alguns d’ells seran de 3 o de 5 si es tracta d’algun artista més consolidat o d’un espectacle més massiu.
El motiu és evitar les imatges de l’any passat de “tenir gent esperant-se a fora i deixar butaques buides” perquè alguns dels espectadors que havien reservat la seva plaça no s’hi presentaven. Per això han optat de posar un preu simbòlic i popular. De fet, en l’anterior edició van quedar entre un 10 i un 15% dels seients desocupats tot i tenir les reserves esgotades en cada espectacle.
Al llarg del cap de setmana, la fira oferirà una quarantena de propostes de trenta companyies de circ. Aquest any, els organitzadors han apostat per contractar companyies locals. Gasull ha justificat aquesta aposta per refermar la “qualitat artística” que hi ha a Catalunya i per aprofitar “la plataforma de difusió” que representa la fira del circ.
A més, Eva Gasull ha avançat que aquest any han buscat la paritat de gènere entre els artistes programats. En aquesta línia, el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha recordat que en el món del circ encara hi ha “un gap de gènere” i ha celebrat que esdeveniments com ara la Fira del Circ al Carrer tingui aquesta “consciència” de garantir la presència de dones en la fira.
Col·laboracions amb Fira Tàrrega
Enguany la 26a edició de la fira també comptarà amb espectacles del Circuit Nòmada, un projecte de sinergies amb Fira Tàrrega que estrenen aquest 2021. Aquesta iniciativa pretén fer ressò de les companyies i espectacles locals amb l’objectiu de contrarestar les conseqüències que ha generat la pandèmia en les companyies circenses locals. Alta Gamma i Kolektivo Konika actuaran a la Bisbal d’Empordà dins d’aquest circuit.
Per altra banda, aquest any la fira s’ha marcat l’objectiu de captar un públic més jove. Per aquest motiu ha reforçat la programació enfocada a aquest col·lectiu amb propostes més urbanes com ara Fusión Callejera. A més, també es mantenen algunes de les retransmissions en línia dels espectacles per aconseguir que aquest públic també pugui seguir-ho a distància.
Cartell amb motius ceràmics
La imatge gràfica d’aquest any està elaborada per Ramon Ponsatí i està inspirada en les rajoles de ceràmica que tradicionalment s’han fet a la Bisbal d’Empordà. A més, el cartell ha unit aquesta tradició de rajoles amb elements del circ per fer el cartell. Hi ha tres imatges diferents que segueixen el mateix patró.
La fira ha arribat a un acord amb la Federació de Comerç de la Bisbal per tal que aquestes imatges estiguin a la venda en forma de rajola de ceràmica en els establiments associats. A més, també es podran comprar les camisetes amb les gràfiques d’aquesta 26a edició.
Aquest 2021 el pressupost de la fira augmentarà un 30% i serà de 114.670 euros. El 40% dels diners provenen de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, mentre que la resta prové a parts iguals de la Diputació de Girona (20%), la Generalitat (20%) i dels ingressos propis (20%).
Entrevista al Supermatí amb Eva Gasull: