Debats, conferències, tertúlies, recitals poètics, clubs de lectura, teatre, concerts i moltes presentacions de llibres. Prop d’una vintena editorials i al voltant d’una trentena d’activitats configuren la tercera edició de la fira del llibre Indilletres, que avui ha presentat la totalitat de la seva programació al Castell Palau de la Bisbal d’Empordà.
Enguany cal destacar noms com Enric Casasses (que ja hi va ser l’any passat), Joan Daniel Bezsonoff, Joan Benesiu, Francesc Serés Valèria Gaillard, Jordi Raventós, Dolors Udina, Adrià Pujol, Joan Isaac, Carles Xuriguera, Àlex Hinojo, Albert Lloreta, Carles Sanjosex, Miquel Aguirre, Juli Gutiérrez Deulofeu o Valentina Planas. La tercera edició s’ha hagut d’ajornar fins al darrer cap de setmana d’agost (29 i 30) i les activitats se celebraran al cor de la Bisbal d’Empordà: entre la plaça del Castell i la Sala Capitular del mateix Castell Palau bisbalenc.
Judith Pujadó, portaveu d’Indilletres, agraeix als autoris i les editorials la seva presència.
El tret de sortida serà dissabte, a les 11 h, a la sala Capitular. Després d’un esmorzar previ entre bibliotecàries i editors, Jair Domínguez encetarà la fira d’enguany. El reconegut i irreverent periodista, guionista i escriptor obrirà la tercera edició de la fira de llibres bisbalenca amb una proposta sorpresa a la inauguració.
Si bé enguany, a causa de la situació derivada de la Covid-19, s’ha hagut d’ajornar la Beca Indilletres per a editorials (guardó que vol servir per contribuir a establir lligams entre la cultura catalana i la resta de cultures del món), la programació continuarà amb el lliurament d’un altre guardó Indilletres: el 2n Premi Llucieta Canyà de crítica literària ja publicada. El reconeixement vol ser un homenatge a l’escriptora bisbalenca i un acte de suport als crítics del país que treballen amb vocació, coneixement i llibertat. El lliurament del premi anirà a càrrec de Xavier Cortadellas -el dissabte a les 11.45 h a la sala capitular del Castell. Anirà acompanyat d’una dissertació sobre Llucieta Canyà a càrrec de Maria Àngels Cabré, autora del llibre El llarg viatge de les dones. Feminisme Catalunya.
La tercera edició de la Fira Indilletres aferma la seva aposta per la literatura, la llengua i el país. Així, els debats, que tornaran a tenir un pes important a l’Indilletres d’enguany, en són un bon reflex. N’és un bon exemple el debat entre traductors: Adrià Pujol moderarà aquest debat entre Dolors Udina, Jordi Raventós i Valèria Gaillard. En aquesta línia, en el context actual en el qual el Departament de Cultura impulsa un estudi per incrementar l’ús del català en el món dels youtubers, instagramers i els influenciadors en xarxes socials, serà d’allò més oportú el debat sobre llengua i noves tecnologies, que inclourà la participació de Valèria Planas (La Incorrecta), el viquipedista Àlex Hinojo i el youtuber Albert Lloreta. També cal fer esment del debat ‘Escriure el país’ que, moderat novament per Adrià Pujol, amb representació de diversos punts dels Països Catalans, comptarà amb Joan Daniel Bezsonoff, Joan Benesiu i Francesc Serés.
Fidel al seu compromís amb la llengua catalana, la tercera edició d’Indilletres oferirà un monòleg titulat Pompeu Fabra, jugada mestra!, a càrrec de l’actor Òscar Intente, de la Companyia Inútils Mots – Teatre de la Paraula. Una posada en escena que ajudarà al públic present a entendre l’enorme dimensió de la figura de Pompeu Fabra i la singular, discreta i colossal figura d’un home que, malgrat assolir un èxit rotund, no va poder gaudir-lo perquè va tenir la dissort d’enfrontar-se, com tanta altra gent, a la injustícia de la guerra civil i a la fredor de l’exili.
I les tertúlies. Tal com ja va essent tradició, si bé la Bisbal d’Empordà és terra de músics, enguany no hi podia faltar una tertúlia-concert sobre l’esperat nou disc del bisbalenc Sanjosex: el flamant àlbum Dos somnis, amb sis cançons inèdites enregistrades. El fòrum tindrà la participació de l’humorista Carles Xuriguera, l’omnipresent escriptor Adrià Pujol, Marçal Lladó del segell Bankrobber (que ha publicat l’àlbum) i el mateix cantautor Carles Sanjosé (Sanjosex).
La participació de 18 editorials
Voliana Edicions, Cafè Central, Edicions Cal·ligraf, Lapizlàtzuli editorial, Edicions Tremendes, Lletra, Impresa Edicions, Albertí Editor, Editorial Trípode, Llibres del Segle, Editorial Adesiara, L’Art de la Memòria, Tigre de Paper, Edicions Poncianes, Tushita Edicions, Editorial Karwan, Edicions Sidillà, Neret Edicions i Llibres del Delicte. Són les 18 editorials que els propers 29 i 30 d’agost participaran a la tercera edició d’Indilletres. Si bé l’any passat la xifra va ser més alta, el canvi de dates ha dificultat que d’altres que també ho desitjaven hi puguin ser presents. Tot i això, la valoració de la participació editorial és d’allò més positiva tenint en compte la delicada situació actual.
Contribuir positivament en el panorama cultural del país
Indilletres va néixer el 2018 gràcies a un grup de veïns que volia organitzar cada primer cap de setmana de juny una fira d’editorials independents a la Bisbal d’Empordà. Hi participen també les llibreries, la Biblioteca, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, i compta amb el suport d’Òmnium Cultural i Edicions Sidillà. Malgrat les circumstàncies adverses provocades per la crisi sanitària de la Covid-19, el proper 29 i 30 d’agost Indilletres celebra la seva tercera edició amb ganes, empenta i amb l’objectiu de contribuir positivament a afermar el panorama cultural del país. L’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès, celebra que la fira sigui un referent cultural de la comarca.
Indilletres vol promoure la lectura i donar visibilitat a les editorials catalanes independents i als autors d’aquí i de fora. Amb la voluntat de contribuir a fer una cultura més participativa i més oberta a tothom, Indilletres vol arrelar-se a un país que es va fent amb «una empenta imparable».