Aquest proper diumenge 18 de desembre, la popular Fira Nadalenca de Palamós reprendrà l’activitat després que en els darrers dos anys aquesta tradicional proposta solidària de Nadal restés suspesa a causa de l’aplicació de les mesures de prevenció de la pandèmia.
Aquesta activitat és organitzada per l’Associació Fira Nadalenca de Palamós amb l’objectiu de recaptar fons en benefici de les persones amb discapacitats psíquiques de la comarca, i compta amb la col·laboració d’entitats, associacions, escoles del municipi i de l’Ajuntament de Palamós.
La Fira, que es realitzarà de les 10 a les 14 h del matí al carrer Major i la plaça de la Vila de Palamós, posarà a la venda a preus molt populars diferents articles nadalencs elaborats pels alumnes de les escoles del municipi i membres de les entitats col·laboradores. Durant la celebració d’aquesta activitat també es preveu realitzar el tradicional concert de nadales a càrrec dels alumnes de les escoles de primària i corals d’adults de la vila, així com el sorteig d’una vintena de peces d’art, entre obra pictòrica i fotogràfica, cedida desinteressadament per artistes del municipi i la comarca.
Com és habitual els més petits podran portar les seves cartes dels Reis Mags, al patge Reial, que les recollirà en el seu tron ubicat davant l’entrada de l’Ajuntament de Palamós; o bé gaudir de la visita d’en Fumera, el personatge nadalenc que amb set ulls i quatre orelles, vigila a tots els infants de Palamós.
“La Nit del Talent”
L’activitat solidària de la Fira no s’acaba aquí, i diumenge a les 18 h, el Teatre La Gorga també acollirà la 13a edició del festival d’arts escèniques “La nit del talent”, organitzat per l’entitat Els Cosinets, i on la recaptació obtinguda també té com a
destí els projectes solidaris de la Fira Nadalenca. Aquesta proposta escènica fa protagonistes a palamosins i palamosines, que damunt l’escenari demostren el seu talent, tant en el camp de la música, la dansa, el cant o la màgia. El preu de l’entrada per l’espectacle de “La nit del talent” és de 10 €, i es pot adquirir anticipadament al web: lagorga.cat.
Destí solidari de la recaptació de Fira Nadalenca 2022
La recaptació íntegra de diners resultant de totes aquestes activitats, l’Associació Fira Nadalenca de Palamós i l’entitat Els Cosinets la destinaran enguany a dos projectes d’ajut a persones amb discapacitats psíquiques del Baix Empordà. Concretament, es tracta l’Associació AFATRAM i l’Associació TRAMPOLÍ.
El projecte de l’Associació AFATRAM es basa a promoure la socialització de les persones discapacitades usuàries de l’entitat, mitjançant la realització d’una activitat cultural, pedagògica i d’oci, vinculada a l’oferta que realitzen al territori els equipaments culturals del Museu de la Pesca i l’Espai del Peix.
L’activitat “Una mar de capacitats”, permet als usuaris/es tornar a socialitzar i participar activament d’espais i propostes que d’una altra manera els és més difícil d’experimentar i sentir. Les activitats i tallers s’adapten a les necessitats dels usuaris/es dels centres ocupacionals de Palafrugell i de Sant Feliu de Guíxols, i a través d’elles s’aconsegueix transmetre hàbits saludables, tant en els diferents tipus d’oci, com en les seves activitats de la vida diària. L’oferta dels diferents espais pedagògics que ofereixen el conjunt d’equipaments culturals del port de Palamós (navegació pel litoral, showcooking, visites al Museu de la Pesca, a les Barques del Peix, etc) facilitant la conscienciació, el treball i la seva posada en pràctica.
Aquest projecte beneficia un total de 117 persones amb discapacitats, que durant l’any podran participar de les activitats que s’organitzen en els dos equipaments, cobrint el cost econòmic de compra de l’entrada així com el del transport.
El projecte de l’Associació TRAMPOLÍ va destinat a poder activar la formació necessària i adequada adreçada a les persones amb discapacitat psíquica per tal que puguin accedir al món laboral. Aquest projecte rep el nom “Escola – treball El Trampolí” és obert a qualsevol persona discapacitada de la comarca i per tal d’assolir-lo aquest es desenvolupa inicialment, en una fase de voluntariat, mitjançant la qual es proporciona un espai dedicat a conèixer la persona amb discapacitat, realitzant amb el referent del centre i la psicòloga, diferents dinàmiques de coneixement per crear vincle i per conèixer quines són les seves necessitats, il·lusions o capacitats.
Un cop finalitza aquesta fase s’inicia la de formació, en la qual es pot escollir una de les dues línies previstes. Una primera és l’Escola-treball que permet formar-se per exercir com auxiliar d’atenció directa a persones amb discapacitat. Aquesta línia de treball és realment innovadora, ja s’aconsegueix que persones amb discapacitat poguessin donar suport a altres persones també amb discapacitat.
L’altra línia és la de l’Escola-treball per formar-se en tasques d’atenció al client. Aquesta línia de treball es portaria a terme en les botigues solidàries d’El Trampolí ubicades a La Bisbal d’Empordà o Torroella de Montgrí, i té com a objectiu la formació en comunicació, control d’estocs, col·locació de gènere i material, etc.
Per a fer possible aquest projecte, cal la contractació de professionals d’aquest àmbit, proporcionant la formació necessària. L’equip està format per 1 psicòleg, 1 treballador social i els educadors necessaris, el número dels quals depèn de l’activitat i del nombre d’usuaris que formen part de cada línia de formació.