El Museu del Suro de Palafrugell inaugura aquest dissabte l’exposició ‘Sentir la sureda’. Es tracta d’un recull de 71 fotografies de l’artista nord-americana establerta a Catalunya Michele Curel. La mostra incorpora un vídeo amb entrevistes que Curel va fer als treballadors d’aquest sector tant característic de la localitat. Unes entrevistes que volen ser una “mirada personal i emocional de l’autora”, més enllà de la descripció de l’ofici. A través de la mostra, Michele Curel presenta el “rerefons emocional i poètic que contenen els paisatges i els retrats dels peladors de suro”. Una visió , que trasllada al llarg de l’exposició que estarà oberta fins l’1 d’agost i de la que la historiadora Laura Terré n’és la comissària.
‘Sentir la Sureda’ presenta un conjunt “coherent” d’imatges amb l’objectiu de mostrar els protagonistes de la pela del suro a les comarques gironines, les del nord de Barcelona i les de la Catalunya del Nord. Ho fa amb un to “descriptiu i sensible” i destaca “la implicació de l’autora amb la temàtica tractada i el seu caràcter humanista”. En aquest sentit, Curel busca l’empatia tant amb els treballadors com amb els arbres i l’entorn natural.
Lluny de ser una exposició merament documental on es presenten didàcticament els processos de la pela del suro i els entorns naturals, l’exposició pretén “mostrar també les emocions de l’autora cap un tema que entén com a universal, més enllà de la localització a la qual treballa, sobre la vida, la natura i els éssers humans que hi viuen en contacte”.
Les fotografies són una selecció feta expressament per a aquesta exposició, d’un treball més ampli que Curel està preparant i que té a veure amb les peles del suro els estius dels anys 2018, 2019 i 2020.
Aquest projecte té la voluntat de donar visibilitat als peladors del suro i reivindicar la contribució de l’ofici per tenir una gestió forestal sostenible. Les alzines sureres -Quercus suber- són arbres endèmics de la Mediterrània Occidental i molt habituals al voltant d’aquesta regió -principalment a Portugal, Espanya, França, Itàlia i el Magreb -. Això fa que milers de persones hi treballin i sigui una activitat econòmica “cabdal” en alguns municipis, com Palafrugell.
De Nova York a Barcelona
Michele Curel va néixer a Nova York, i és filla d’immigrants argentins que s’havien desplaçat als Estats Units per treballar. A la dècada de 1970 amb els seus pares es va trasllada a Barcelona primer i després a París, on l’artista va estudiar durant un any a l’École Active. Finalment va tornar a Barcelona, on va fer la carrera de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A la dècada dels 80 va tornar a Nova York per a treballar com a assistent de fotògrafs importants.
De mica en mica, la seva activitat es va especialitzant en el món editorial, ja com a fotògrafa autònoma, resolent encàrrecs d’importants editors, principalment treballs de retrat, d’ arquitectura (tant d’exteriors com interiors) i també de viatges.
A la dècada de 1990 va tornar a Barcelona, on encara viu i guarda el seu arxiu. Des de llavors ha treballat amb les publicacions com el New York Times Magazine, Newswwek, Time, National Geographic, Vanity Fair, Sports Illustrated, Marie Claire, Elle, El País Dominical, La Vanguardia Magazine i El Mundo entre