15.4 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

La Fundació Philippe Cousteau instal·la la seva nova seu a l’Estartit

L'obra tindrà un cost d'uns 4 milions d'euros i ocuparà un espai de 6.000 metres quadrats a l'entrada de l'Estartit

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La Fundació Philippe Cousteau “Unió dels oceans” escull el municipi de Torroella de Montgrí-l’Estartit per situar-hi la seva nova seu científica mundial. Aquest projecte s’ha creat després de l’acord que ha assolit l’entitat amb la Fundació Mascort, que cedeix l’espai dels Jocs de l’Estartit, i també amb el consistori empordanès. Està previst que la inauguració del centre de manera completa es faci durant l’any 2025.

La seu comptarà amb una superfície d’uns 6.000 metres quadrats que es destinaran a diversos estudis i activitats. L’acte de signatura de l’acord s’ha celebrat a l’Auditori Teatre Espai Ter de Torroella de Montgrí amb un públic d’unes 400 persones. Per la Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” han intervingut, el director de planificació i desenvolupament, Roger Figueras, i el secretari general, Rafael Lobeto. També han parlat la vicepresidenta de la Fundació Mascort, Carmen Pascual; director general del Grup Mascort, Jordi Sargatal; i l’alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit, Jordi Colomí.

Una seu per la recuperació de les espècies

Aquesta nova seu pretén impulsar, entre d’altres, la reintroducció d’espècies marines animals i vegetals en perill d’extinció a tot el món. També volen erradicar espècies invasores com la Cauleroa, una alga invasora que ha provocat la desaparició de gairebé tota la posidònia oceànica.

Per aconseguir aquests objectius es preveu que la construcció compti amb dos tancs d’aigua, en forma d’ameba, amb una capacitat d’entre 1.700 i 31.000 litres. A més, aquests tancs estaran envoltats d’uns fossats d’entre 3 i 4 metres de profunditat per la reproducció d’espècies. S’hi sumen els tancs de quarantena, l’espai de cultius i prop de dos centenars d’aquaris. S’establirà un espai que servirà com a laboratori de control d’aigües per analitzar els elements contaminants a les aigües interiors i al mar i l’edifici també tindrà un laboratori de biologia marina.

La instal·lació la completarà un auditori polivalent per a exposicions i conferències, el centre documental i un restaurant temàtic, entre altres espais. Així mateix, amb la construcció d’aquesta nova seu es donarà continuïtat al municipi a diversos projectes d’aquesta fundació, com l’organització del Congrés Internacional de Pesca de la Mediterrània, programes de biologia marina als centres educatius i activitats que es desenvolupen de la mà d’altres entitats com per exemple la facultat de Veterinària de la Universitat de Barcelona o l’Escola de Cinema i Audiovisuals.

Servirà també per impulsar l’Institut d’Estudis de la Mar – Philippe Cousteau, que impartirà cursos professionals de marina mercant, fins ara inèdits a la província de Girona. Aquest centre estarà dirigit per Jaime Rodrigo de Larrucea, advocat especialitzat en Seguretat Marítima, Mediació i Arbitratge, i professor de Dret Marítim a la Universitat Politècnica de Catalunya.

Presència a 34 països

Amb presència a més de 34 països arreu del món, la fundació ha decidit construir el nou espai científic mundial amb l’objectiu d’unificar criteris. Ho explica Roger Figueras, que després d’estudiar diverses opcions d’ubicació han escollit l’Estartit per ser “l’opció més lògica donada la generositat del senyor Ramon Mascort i les facilitats que ens ha ofert Jordi Colomí”. Entre les opcions es volia ubicar la nova seu a Cadaqués o Astúries.

Jordi Colomí, però, va actuar de pressa i va contactar amb Jordi Sargatal i Ramon Mascort per poder instal·lar la seu a l’Estartit. L’entesa va ser immediata i, per això, aquesta instal·lació portarà el nom de Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” – Espai Mascort.

Rafael Lobeto ha estat l’encarregat de donar veu a la Fundació Philippe Cousteau, i afirma que “els nostres trets d’identitat al voltant de la protecció de la vida o del medi marí d’oceans i mars, o el desenvolupament sostenible, o l’agenda de les Nacions Unides, tot això unit a la defensa de la gent del mar i de les seves maneres de viure continuaran sent defensades encara amb més força amb els nous vents de l’Empordà”.

Ha subratllat també com a principal “compromís” de l’entitat la formació marítima i la I+D+I, la innovació i la tecnologia, a banda de definir la pesca de la Mediterrània com “part principal del nostre ADN”, tot anunciant que l’Ajuntament i Ramon Mascort s’uniran al patronat de la fundació.

Jordi Colomí s’ha mostrat “molt satisfet, emocionat, agraït” i alhora “afortunat” perquè a Torroella de Montgrí i l’Estartit es “consolidi un projecte de repercussió mundial” que representa “un abans i un després al nostre municipi, a les nostres comarques i al nostre país”. Jordi Colomí també ha destacat la importància que té aquesta seu pel territori.

Carmen Pascual, de la Fundació Mascort, ha manifestat que “se’ns va presentar l’opció d’anar de la mà de la Fundació Philippe Cousteau ‘Unió dels Oceans’ i vam creure amb fermesa en un projecte mixt que permet enfortir les virtuts de totes dues fundacions: la seva rellevància internacional i el nostre coneixement del territori”.

Jordi Sargatal ha definit com una “oportunitat boníssima” que aquesta nova seu central científica estigui a Torroella de Montgrí-l’Estartit perquè, d’una banda, “es donarà a conèixer tot allò que ens aporta el medi natural, sobretot el marí, i es podrà conscienciar a la gent que cal cuidar-lo pel present i les futures generacions”, i de l’altra “perquè enforteix el territori i lliga i potencia els objectius d’una fundació i l’altra”.

L’aposta per la biodiversitat

El 18 de juny de l’any 1999 va néixer la Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” amb l’objectiu principal de conscienciar la societat i en especial els més joves sobre la necessitat de conservar mars i oceans, la importància de protegir el medi ambient per a la supervivència humana i la necessitat d’establir llaços solidaris entre els pobles de mar. S’inspira en el llegat de Philippe Cousteau i del seu pare, el Comandant Jacques Cousteau, i duu a terme accions amb la finalitat de conservar el medi ambient i la biodiversitat marítima, el desenvolupament sostenible, la cooperació internacional, la lluita contra la contaminació del mar i la formació integral marítima.

La Fundació Mascort va néixer de la mà de Ramon Mascort i Amigó, fill d’una família amb profundes arrels a Torroella de Montgrí, l’any 2007. La Fundació Mascort es va crear amb la voluntat de promoure l’interès per l’estudi de la història, la comprensió de l’art i la conservació general i respectuosa de la natura. Es dedica a organitzar exposicions temporals a la Casa Galibern, la seva seu principal, totes elles acompanyades d’una publicació on es classifiquen, es descriuen i es documenten totes les seves obres des d’un punt de vista tècnic i crític. S’hi sumen una fototeca amb més de 200 imatges del Fons fotogràfic Mascort, visites virtuals i estudis divulgatius sobre algunes de les peces més singulars que s’han exposat.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Les eleccions dels EUA

Ja estem paint els resultats de les eleccions dels EUA que han tornat a posar a Trump a la...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -