La Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” ha començat a impartir a l’Aula del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, el primer dels cursos del que ha de ser el futur Institut d’Estudis de la Mar. Aquest centre formatiu s’emmarca dins del projecte d’implantació al municipi de la seu científica central mundial de l’entitat, un projecte que es va presentar i signar públicament el passat 28 de febrer a l’Espai Ter. Aquest projecte veu la llum gràcies a l’entesa que l’entitat sense ànim de lucre ha assolit amb la Fundació Mascort, que ha cedit l’espai dels Jocs de l’Estartit, i també amb el consistori. La instal·lació es començarà a construir properament i la previsió és que s’inauguri d’aquí a dos anys. Els cursos del futur Institut d’Estudis de la Mar s’impartiran, provisionalment, a l’Aula del Museu de la Mediterrània.
El curs que s’està impartint és el de Patró portuari, una formació que habilita l’alumnat a governar qualsevol classe d’embarcació professional, fer guàrdia de navegació segura, controlar el bon funcionament d’un buc i la cura de les persones a bord. Va dirigit a totes les persones que pretengui exercir de patró de bucs mercants amb arqueig brut no superior a 100 GT, fins a 3 milles d’un port o abric i fins a 150 passatgers.
Amb aquest curs, la Fundació ha donat el primer pas en el desplegament del seu projecte d’Institut d’Estudis de la Mar, un centre que ha d’acollir cicles de formació professional relacionats amb la nàutica. D’altres cursos programats són: formació bàsica en seguretat, Operador restringit i general del Sistema Mundial de Socors i Seguretat Marítima (SMSSM), Certificat de vaixells de passatge, bots de rescat ràpid, embarcacions de supervivència i bots de rescat no ràpids. L’Institut, que portarà el nom de Philippe Cousteau, el dirigirà el professor doctor Jaume Rodrigo, de la Facultat de Nàutica de Barcelona i de la UPC, reconegut advocat especialitzat en dret marítim. Les pràctiques de navegació relacionades amb les formacions es faran a l’Estartit.