Per tots aquells qui us agrada el sabor autèntic del mar, el gust del marisc viu… No us podeu perdre de venir a tastar les garoines a Palafrugell. Fins el 30 de març diferents restaurants del municipi participen en una de les campanyes gastronòmiques més antigues del país. La Garoinada, que es ve celebrant des del 1992 i gràcies a aquestes jornades amb les garotes o garoines, com a protagonistes, hem pogut dinamitzar la temporada baixa de turisme.
Probablement algunes vegades heu estat a punt de comprar-ne a mercat, però no us heu atrevit a netejar-les; doncs que no us facin por les punxes, trieu-les que encara es moguin i amb un drap les agafeu amb una ma i a l’altre unes tisores que heu de clavar per la boca de l’animal i retallar-la amb circumferència. Llavors al seu interior hi trobareu els coralls que en realitat son els genitals , els preneu amb els dits o amb una cullereta i els mengeu directament amb un mos de pa i acompanyades d’un tall de botifarra negra, igual que recomanava en Josep Pla. De fet la tradició de menjar-les amb botifarra negra, no és res més que per posar el paladar a zero un altre vegada abans de degustar un altre garoina, doncs cada garoina té una intensitat diferent i així s’allarga el plaer…
Cal dir també que el marisqueig està reservat només a professionals i que si aneu amb la vostra barca o arran de roca un dia de bona mar, en podreu collir una dotzena, si teniu oportunitat de menjar-les allà mateix netejades amb la pròpia aigua de mar, amb la botifarra, el pa de pagès i el porró de vi negre… reviureu una de les experiències amb més identitat de la Costa Brava, no hi ha plaer més evocador que aquest. Les barraques de vora mar, els mesos d’hivern és quan més sol·licitades estan, per celebrar La Garoinada.
Feu una ullada a la pàgina web de visitpalafrugell.cat i trobareu més informació, inclús moltes receptes per cuinar-les, per aquells que no s’atreveixin a men
jar-les vives.