7.6 C
Pals
Dimecres, 25 desembre 2024
- Publicitat -

La Generalitat premia Forallac per la Cuita als Forns de Rajoler

Aquesta activitat vol recuperar i posar en valor la important tradició terrissaire i de fabricació de rajols de la zona

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

L’Ajuntament de Forallac ha obtingut una menció especial en els Premis Nacionals d’Artesania 2019, per “recuperar i posar en valor la tradició terrissaire i la fabricació de rajols”. Els guardons ja s’han donat a conèixer públicament i es lliuraran dilluns vinent al Palau de la Generalitat. El recollirà l’alcalde, Josep Sala, de mans del president de la Generalitat, Quim Torra.

El reconeixement distingeix l’organització de la Cuita als Forns de Rajoler a les Gavarres, una activitat que l’Ajuntament de Forallac i el mestre ceramista Josep Matés, amb la col·laboració del mestre rajoler Joan Ferrer, de Regencós, organitzen des del 2003, amb caràcter bianual.

Aquesta activitat vol recuperar i posar en valor la important tradició terrissaire i de fabricació de rajols de la zona. Posa l’accent, sobretot, en el procés tradicional d’enfornar rajols al massís, tal i com es desenvolupava abans de la industrialització del procés a les bòbiles de la plana, a primers del s. XX. Això s’ha pogut fer gràcies a la recuperació i restauració, també amb tècniques tradicionals, d’un forn del s. XVII situat al mas Frigola de Sant Climent de Peralta que, d’altra banda, s’hauria perdut en la memòria col·lectiva.

Celebració consolidada

Projecte estratègic de municipi

La Cuita de Forns de Rajoler a les Gavarres s’emmarca, a més, en un projecte estratègic de municipi, impulsat des del 1995, que pretén recuperar la memòria d’altres oficis tradicionals com són el carboneig, el segar i el batre, i la calç. municipi, impulsat el 1995, que pretén recuperar la memòria d’altres oficis tradicionals com són el carboneig, el segar i el batre, i la calç.

És també, una eina de dinamització econòmica local i una oportunitat de visibilitzar la feina de molts artesans que fan d’allò tradicional, un actiu del seu treball. En aquest sentit, el lligam amb els ceramistes de la zona, amb el Terracotta Museu de la Ceràmica, l’Escola de Ceràmica de la Bisbal, el Consorci de les Gavarres i amb les jornades tècniques Empordà Fang Cuit, són elements que donen sentit i sustenten la contribució social de la celebració.

 

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Fila Indie 4×12 – Especial Nadal

TRACKLIST BLEACHERS – MERRY CHRISTMAS, PLEASE DON’T CALL PHOEBE BRIDGERS – CHRISTMAS SONG FLEET FOXES – WHITE WINTER HYMNAL HAIM – HALLELUJAH THE 1975...

Altres notícies