13.1 C
Pals
Dissabte, 22 febrer 2025
- Publicitat -

La Generalitat rep cinc propostes per al buidatge de Vacamorta

L'empresa amb millor valoració tècnica i econòmica podria endur-se l'adjudicació per uns 84.000 euros

Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img

Nou pas endavant cap al buidatge de l’abocador de Vacamorta, a Cruïiles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura. La Generalitat ja ha revisat les cinc propostes rebudes en la licitació del projecte. Un cop valorades, si l’empresa amb més puntuació aporta la documentació que li han requerit, el govern podria adjudicar els treballs per un preu força inferior al previst.

La Generalitat va treure a licitació el projecte per retirar i gestionar els més de 2 milions de tones de residus de l’abocador de Vacamorta per un preu de 150.000 euros. De les cinc propostes rebudes, la més econòmica és la de l’empresa Disseny i Sostenibilitat, SL., per un preu de 84.000 euros. De fet, aquesta ha estat l’oferta millor puntuada, tant en l’apartat econòmic com en la vessant tècnica. El govern ha requerit ara un seguit de documentació i un dipòsit de 4.200 euros, el 5 per cent del cost total. Si l’empresa compleix amb aquesta petició, el Govern li adjudicarà el projecte. D’aquesta manera, es posaria fil a l’agulla al buidatge de les 2,3 milions de tones de residus de Vacamorta, dipositades des de l’any 2003 quan la Generalitat va autoritzar l’empresa Recuperació de Pedreres, SL, a fer-ho. El 2011, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar nul·la la llicència i el 2014, el Tribunal Suprem ho va ratificar. L’abocador es va clausurar i les deixalles van quedar soterrades. Ara és més a prop l’adjudicació per retirar aquests residus.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies