Les obres que actualment s’estàn duent a terme al casc antic han posat al descobert diferents parts de la muralla defensiva del segle XIV que va ser enderrocada a finals del XIX i que ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. La troballa més espectacular va ser una torre rodona de grans dimensions que es va localitzar a metre i mig de profunditat a la alçada del número 16 del carrer Ample.
Enric Marquès, alcalde de la Bisbal
L’equip de govern municipal seguint les instruccions dels tècnics va optar per documentar-les, i un cop retirades les canonades i conduccions subterrànies que les travessaven, colgar-les degudament protegides amb malles geotèxtils.
Veïns de la Bisbal i alguns polítics locals s’havien pronunciat a les xarxes socials en el sentit de demanar que les restes s’integressin dins del projecte per tal de fer-les visibles i l’ajuntament va demanar a la Generalitat que es pronunciés sobre la qüestió.
Enric Marquès, alcalde de la Bisbal
En resposta a la sol·licitud de l’ajuntament, la Comissió de Patrimoni Cultural ha emès un dictamen en el que avala l’execució dels treballs i el tractament que n’ha fet l’equip municipal de les restes. Si ve l’informe pròpiament dit encara no ha arribat a l’ajuntament si hi ha una valoració tècnica de cultura favorable a la gestió feta tal i com l’alcalde explica per Ràdio Capital, així com els propers passos a fer per part de l’ajuntament.
Enric Marquès, alcalde de la Bisbal
Segons fons de Cultura l’informe definitiu desestima l’encaix de la traça contemporània del carrer i els seus habitatges amb unes restes a un metre i mig sota el nivell de la zona de pas ja que les experiències per conciliar la visibilitat de les restes amb vidres no permeten el pas de vehicles de veïns o abastiment de comerços, i generen problemes derivats, com ara el creixement de males herbes o la condensació d’humitats que entelen els vidres.