El Baix Empordà recupera més de 215.000 peces de roba durant el primer semestre de 2024, segons dades de la Humana Fundación Pueblo para Pueblo. Això equival a 79,8 tones de residu tèxtil recollides de gener a juny a la comarca. De la gestió d’aquest residu se’n deriven beneficis ambientals, ja que no s’han emès 486 tones de CO2, i també socials, amb la creació d’ocupació verda, execució de projectes de cooperació al desenvolupament i programes socials a Catalunya. Joan Carles Montes, portaveu de la fundació Humana, apunta que aquestes són xifres similars a les que hi ha hagut en anteriors períodes, però que estan molt satisfets d’aquesta gestió de la roba al Baix Empordà.
El 90% de la roba de la qual es desfan els ciutadans i que recull l’entitat catalana tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge, elements claus per a l’economia circular i la creació i manteniment de llocs de treball de qualitat. A més, la gestió d’aquest residu ha evitat al primer semestre l’emissió de 486 tones de CO2.
El residu tèxtil – com la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen – es diposita en els contenidors ubicats en llocs de fàcil accés, que es buiden periòdicament (entre un i dos cops per setmana) per a garantir-ne un bon servei. Posteriorment, es classifica a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), tal com explica Joan Carles Montes.
Cal destacar que a la comarca hi ha diversos llocs per poder recollir tota aquesta roba. Concretament, hi ha contenidors a Sant Feliu de Guíxols, que ha recollit 21,9 tones aquest primer semestre; Palamós, que n’ha recollit 18,5 tones; Calonge, que n’ha recopilat 10,2 tones; i Begur, que n’ha recollit 8,9 tones. Joan Carles Montes destaca, però, que els agradaria estar presents en altres espais per, si fos el cas, rebre més roba.