La llúdriga recupera el seu habitat a Catalunya després de la seva pràctica desaparició durant la dècada dels anys 70. És a la conca de La Garona on se n’han vist més però segons el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, el total de llúdrigues ha augmentat en els últims 30 anys en gairebé el 50%.
L’augment de llúdrigues ha tingut una major presència a les comarques de Lleida, especialment a les conques de La Garona, a les del riu Llobregat i a les del riu Segre. La segona província amb més presència és Girona on les llúdries habiten en totes les conques dels rius Muga, Fluvià, Ter i Tordera.
En aquesta província, les llúdrigues es troben distribuïdes per tot el riu, des de la capçalera fins al mar. Segons els estudis realitzats cada 10 anys, el nombre de quadrícules mostrejades positives amb la presència de mustèlids a les comarques gironines ha augmentat d’1,3% al 56,36%. Tot i l’excepcional nombre, queda molt per darrera d’Andorra, 85,71% i Lleida amb 70,29%.
Per poder realitzar el seguiment de la reincorporació de les llúdries després de la pràctica desaparició, es va dividir el territori català i andorrà en quadrícules de 10 km per 10 km. En total hi ha 344 quadrícules que cobreixen tota la superfície. El sondeig de les llúdrigues es va fer amb l’ajuda de 200 col·laboradors que van recórrer els 290 kilòmetres de rius durant els anys 2014 i 2016.
El primer sondeig es va fer entre el 1984 i el 1986 i han servit per demostrar la progressiva recuperació de la llúdriga. Segons el Departament de Territori la principal raó d’aquest èxit és una millora de l’aigua als rius de Catalunya. També destaquen l’aparició d’una espècie invasora, el cranc de riu americà, que serveix com a aliment a les llúdries.