La maresma de la Pletera de l’Estartit es troba en procés de colonització dins dels millors pronòstics, segons els tècnics del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí. Així doncs, avança al ritme que li toca amb la vegetació que li és pròpia, principalment salicòrnia, salsola, joncs i obione. El cicle biològic d’aquestes plantes es concentra sobretot a l’estiu, quan la maresma està seca.
Des del 2015 s’han recuperat 3 zones, i el nivell de revegetació és molt positiu especialment al sector sud, i no es descarta tornar-ne a fer en d’altres zones, com per exemple quan es retiri la línia elèctrica soterrada i es faci la xarxa d’itineraris.
Aquest projecte està subvencionat pel programa Life, l’instrument financer de la Comissió Europea per a la preservació del medi ambient a Europa. De fet, la UE ha definit els saliconars com un dels 198 Hàbitats d’Interès Comunitari (HIC), que es troben en regressió o amenaçats de desaparició. A Catalunya hi ha 94 HIC i a la Pletera n’hi ha 8 de representats.