10.3 C
Pals
Dimecres, 4 desembre 2024
- Publicitat -

La plataforma contrària al parc eòlic marí insisteix en “l’impacte” que tindrà i avisa que arribaran als tribunals per aturar-lo

Ha presentat al·legacions a un nou tràmit del pla de zones prioritàries i anuncia una performance reivindicativa

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Ministeri per a la Transició Ecològica va engegar a principis de juny el tràmit d’audiència i informació pública dels plans d’ordenació de l’espai marítim de les cinc demarcacions marines espanyoles. A la llevantina-balear, s’hi inclou la denominada zona LEBA 2, qualificada d’ús prioritari per a l’energia eòlica. Aquesta zona inclou el golf de Roses, el cap de Creus i la badia de Pals. Just la zona on es projecta el parc eòlic marí Tramuntana.

Ara, s’ha obert el període de consulta i informació publica del projecte de Reial Decret pel què s’aproven els plans i l’Estudi Ambiental Estratègic dels mateixos. L’entitat, juntament amb l’associació d’empresaris Roses-Cap de Creus, hi ha presentat al•legacions.

En un extens document de més de 70 pàgines i onze informes tècnics, els opositors al projecte argumenten que la inclusió del cap de Creus com a zona prioritària per a la implantació d’aquest tipus d’energies va “en contra” dels propis objectius dels plans perquè “contradiu” els objectius d’interès general definits en la pròpia proposta i titllen “d’improcedent” la incorporació d’aquesta zona a la proposta de POEM de la demarcació llevantino-balear.

A més, insisteixen que l’anàlisi de riscos sobre els possibles impactes sobre el medi ambient, en relació al desenvolupament En relació a això, remarquen que tot i que la zona no forma part d’espais protegits, es troba en un espai proper i té un “alt valor per a la conservació de la biodiversitat i és de gran importància ecològica, per la presència d’espècies animals, la flora i per la influència de la denominada ploma del Ródano, que aporta nutrients a la zona a través del flux de corrent del Nord que recorre tota la plataforma continental catalana”.

D’altra banda, argumenten que l’estudi i el POEM vulneren el principi de precaució i reiteren que la tecnologia per desenvolupar el sector eòlic marí a través de parcs flotants és “encara incipient”. A més, valoren negativament que s’hagi fet una avaluació ambiental estratègica única per al conjunt de demarcacions marines i defensen que se n’hauria d’haver fet una d’específica per a aquesta zona.

Per tot plegat, reclamen que se suprimeixi la zona de la proposta de POEM i que en el document definitiu que aprovi el govern de l’estat espanyol no s’hi inclogui.

Un pas “important”

L’advocat i assessor de la plataforma, Xavier Soy, ha avisat que es tracta d’un tràmit important perquè, un cop el Ministeri resolgui les al•legacions, es portarà al Consell de Ministres el document definitiu. Un document que, insisteix, inclourà o no la zona dins el mapa d’espais prioritaris i això implicarà que el parc eòlic projectat al golf de Roses pugui fer-se o no. “Si s’aprova haurem d’anar als tribunals presentant un contenciós administratiu al Suprem”, ha dit.

En aquest sentit, ha remarcat que mentre no hi hagi una aprovació definitiva de la proposta els promotors del projecte no el poden presentar formalment. “Estarem atents i en farem el seguiment”, ha afegit.

“L’Empordà no ho pot pair”

El vicepresident de l’entitat, Jordi Ponjoan, per la seva banda, ha assegurat que, segurament, “estem davant de l’experiència que més impacte tindrà sobre l’Empordà”. “L’hem de defensar amb totes les nostres forces i arribarem als tribunals”, ha afegit. En aquest sentit, també ha dit que no estan en contra dels projectes d’energies renovables, al contrari. “Calen projectes, el que no volem són macroprojectes que l’Empordà no pot pair”, ha remarcat.

Finalment, la biòloga, paisatgista i vocal de la plataforma, Anna Zahonero, ha insistit que el projecte tindria un gran impacte sobre la biodiversitat de la zona, sobre les aus, cetacis i altres espècies. “El que diem és que el parc no es pot fer des del punt de vista del principi de precaució”, ha afirmat. En relació a això, ha afegit que no s’ha avaluat correctament aquest impacte. “Estem davant d’una situació que no podem acceptar, sobretot perquè tenim alternatives”, ha conclòs.

D’altra banda, l’entitat ha anunciat que es dirigirà per carta a diversos departaments de la Generalitat. Entre ells, Acció Climàtica, Territori i Medi Ambient per tal que es “posicionin” en relació al projecte.

Acte unitari a Roses

L’entitat també ha presentat l’acte unitari que se celebrarà aquest dissabte a la tarda a Roses i que compta amb el suport de diverses entitats ecologistes i dels vuit ajuntaments afectats. Es tracta d’una performance reivindicativa que es farà a l’exterior de la Ciutadella sota el lema ‘Renovables sí, però així no!’.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

2×05 – Ui, si aixequés el cap en Juli Garreta o en Ralph Elmann

L’Empordà al pentagrama, i la sardana com l’essència musical del país. Virgili convoca el gran sardanista Juli Garreta per parlar del ball (nacional) empordanès, i vol passejar amb ell per Sant Feliu de Guíxols. Per un error de càlcul, el convocarà, també, de bracet amb Ralph Elman, músic jueu enterrat a la Bisbal d’Empordà que havia tocat amb els Beatles. Tots dos músics analitzaran el poder tel·lúric de la Sardana, que, miracle, s’acabarà sumant a la conversa com un personatge més i hi dirà la seva. I confrontaran els ritmes ballables, des d’una entesa sideral, amb les noves tendències que els explicarà una dj jove de la discoteca més important de Sant Feliu.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -