14.2 C
Pals
Dijous, 9 gener 2025
- Publicitat -

La processionària torna a desfilar pel Baix Empordà

La sequera pot debilitar encara més els boscos davant aquesta plaga

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

La processionària comença a desfilar pels boscos i muntanyes del Baix Empordà. I tot i que aquest any no s’han vist gaires bosses instal·lades a les copes dels arbres, és possible que la sequera encara debiliti més els boscos davant aquesta plaga. La processionària és una papallona nocturna autòctona que durant la seva fase d’eruga s’alimenta d’arbres com els pins, provocant que l’arbre es debiliti.

El símptoma més clar de la presència de les processionàries en els boscos són a les copes dels pins, que es poden veure a finals de la tardor i durant l’hivern. A partir del mes de desembre i fins al mes d’abril aquestes erugues comencen les processons d’enterrament. Ho explica la coordinadora general de la plataforma Alerta Forestal, Mireia Banqué.

La processionària s’alimenta de totes les espècies de pi i cedres, tot i que tenen una clara preferència per la pinassa i pel pi roig. Al Baix Empordà hi ha espècies com el pi pinyer o el pi blanc que dominen el paisatge i que també són un dels grans plats d’aquest tipus d’insectes.

La sequera i la processionària

Podríem pensar que en períodes de sequera la processionària es multiplica. Tot i això, i tal com explica Mireia Banqué, “no hi ha una relació clarament directa entre els períodes de sequera i la proliferació de la processionària”. Saben, però, que els arbres queden debilitats per la sequera i és més senzill que una plaga d’aquest tipus pugui afectar els boscos.

Mireia Banqué explica que la processionària “té cicles”, és a dir, hi ha anys que prolifera més i d’altres que es manté a un nivell de propagació més baix. I tot i que aquesta espècie té depredadors en totes les fases del seu cicle de vida, l’augment sostingut de la temperatura a causa del canvi climàtic fa que la seva supervivència sigui major. Aquest augment de la temperatura, segons detalla Mireia Banqué, també ha fet que aquest insecte s’instal·li en boscos que es troben a alçades més altes, com el pi negre.

És evident que el canvi climàtic està afectant de diverses maneres la natura i els boscos. Mireia Banqué reconeix que l’augment de temperatura fa que el cicle de la processionària vagi més de pressa i pot augmentar el seu ritme de reproducció. D’altra banda, però, els arbres afectats per la sequera i que tenen nius de processionària, tenen una recuperació més lenta i poden patir processos de defoliació.

Aquesta espècie d’insecte, durant el seu cicle de processons per enterrar-se, té uns pèls que si toquem poden provocar-nos una urticària a la pell i a les mucoses. En el cas dels gossos i altres mascotes cal afegir que s’ha d’evitar que mengin la processionària. Mireia Banqué explica també que si la processionària se sent amenaçada pot deixar anar aquests pèls.

La col·laboració ciutadana

De moment, encara és aviat per determinar si aquest any la processionària ha provocat grans afectacions als boscos, tot i això, des d’Alerta Forestal ja estan començant a recopilar dades dels Agents Forestals i la ciutadania que col·labora amb la plataforma, tal com explica Mireia Banqué. Cal recordar que la sequera està afectant greument a la salut d’aquests arbres i caldrà veure quina és la seva recuperació.

A través de l’eina Alerta Forestal, també existeixen altres indicadors de la salut dels boscos com la sequera, l’eruga del boix, com afecta una nevada als boscos o una ventada. En aquests dos últims indicadors es demana a l’usuari saber si han caigut arbres per la neu o el vent, per exemple. Aquesta eina va engegar-se l’any 2017 i la resposta de la ciutadania ha estat molt bona. Gràcies a Alerta Forestal, els investigadors s’han adonat que les processionàries aquest any han començat a baixar abans dels arbres.

Diversos ajuntaments del Baix Empordà ja han alertat als ciutadans que en zones del municipi hi ha processionària i demanen extremar la precaució.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Carles Rofes: “L’objectiu d’aquesta temporada és mantenir la categoria”

Tot i els darrers resultats el Bisbal Bàsquet, l’equip continua lluitant per mantenir-se per sobre de la mitja taula a la lliga LEB Plata. Enguany és el primer any que l’equip hi juga després d’aconseguir l’ascens de categoria. I per parlar de com està anant la temporada i la feina de l’equip ens visita el seu entrenador, Carles Rofes.

Altres notícies