16.4 C
Pals
Dimecres, 6 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

La demarcació de Girona registra 5’6 milions de turistes el 2021, principalment catalans

Aquestes dades les han presentat el Patronat de Turisme Costa Brava de la Diputació de Girona. Segons el seu president, Miquel Noguer, "el sector turístic gironí ha salvat l’exercici 2021", i afegeix que "el mercat català s’enforteix, esperant la recuperació del turisme internacional".

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’any 2021 la província de Girona va rebre uns 5’6 milions de turistes, un 28% menys que el 2019, que van generar més de 17 milions de pernoctacions, xifra que representa un decrement del 34% respecte del 2019. D’altra banda, per marques turístiques, la Costa Brava va registrar gairebé 5 milions de turistes (‑23% respecte del 2019), que van generar més de 15 milions de pernoctacions (‑35% respecte del 2019). Al Pirineu de Girona es van comptabilitzar 752 mil turistes el 2021 (-34% respecte del 2019), que van generar 1’7 milions de pernoctacions (-26% respecte del 2019). En definitiva, el mercat català ha crescut un 5’7% en pernoctacions a la Costa Brava i la resta de mercats decreix en les dues marques, especialment entre els estrangers de la Costa Brava, que hi ha un descens d’un 58%.

La crisi sanitària i econòmica global provocada per la Covid-19 va continuar el 2021 i això ho ha patit molt el sector turístic. D’aquesta manera, la repercussió es va estendre a tota la cadena de serveis: companyies de transport, establiments d’allotjament, restauració, comerç, proveïdors, treballadors, visitants i turistes. Així doncs, el mercat turístic es va comportar en consonància amb les restriccions que s’aplicaven i s’aixecaven en el decurs de l’any i que reduïen o afavorien els desplaçaments.

Aquestes dades les han presentat el Patronat de Turisme Costa Brava de la Diputació de Girona a partir de l’informe elaborat per l’Observatori del Departament d’Innovació Turística de la Fundació Eurecat a través de la plataforma TDS.

Segons el president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, “el sector turístic gironí ha salvat l’exercici 2021”, i afegeix: “El mercat català s’enforteix, esperant la recuperació del turisme internacional”. El president expressa també que “El 2022 s’encara amb optimisme”, tot esperant consolidar la recuperació i quedar més a prop dels valors i resultats del 2019.

Mercats de procedència dels visitants.

A la Costa Brava el mercat català (amb 2,5 milions de turistes i 7,5 milions de pernoctacions) va ser el primer per a la destinació. En segona posició es va situar el mercat francès (amb 700 mil turistes i 2,3 milions de pernoctacions); en tercer lloc, el mercat de la resta de l’Estat (amb gairebé 664 mil turistes i 1,9 milions de pernoctacions); en quarta posició, el neerlandès (amb 376 mil turistes i 1,5 milions de pernoctacions), i en cinquena posició, l’alemany (amb gairebé 172 mil turistes i més de 617 mil pernoctacions).

Al Pirineu de Girona, el nombre de turistes està liderat pel mercat català (amb més de 664 mil turistes i 1,5 milions de pernoctacions), seguit pel mercat de la resta de l’Estat (amb més de 45 mil turistes i casi 108 mil pernoctacions), i en tercera posició està el mercat francès (amb més 13 mil turistes i al voltant de 29 mil pernoctacions). Val a dir que les destinacions de muntanya van rebre prop de 12 mil turistes holandesos, que van generar 44 mil pernoctacions durant l’any, amb la qual cosa se situen com el mercat internacional que més estades va dur a la destinació, per davant del francès.

Per places d’allotjament.

El 2021, la demarcació de Girona tenia unes 267 mil places d’allotjament turístic reglat entre hotels, apartaments, càmpings i establiments de turisme rural, que van tenir una ocupació mitjana global del 34% a la Costa Brava (9 punts percentuals per sota de l’ocupació mitjana del 2019) i del 30% al Pirineu de Girona (6,5 punts per sota de l’ocupació mitjana del 2019).

Els càmpings són els establiments que van rebre més pernoctacions durant l’any a la Costa Brava (6,7 milions), seguits molt de prop pels hotels (6,6 milions). Al Pirineu es van rebre la majoria de pernoctacions en els càmpings de manera més destacada (gairebé 980 mil pernoctacions). La punta d’ocupació anual es troba a la Costa Brava en hotels durant la segona quinzena d’agost, on es va assolir una ocupació del 81%, i en els càmpings al Pirineu de Girona durant la primera quinzena del mateix mes, amb una ocupació del 64%.

Més usuaris a l’Aeroport Girona-Costa Brava i als ports de creuers de Palamós i Roses.

El 2021, l’Aeroport de Girona-Costa Brava va registrar prop de 313 mil usuaris, dada que suposa una caiguda del 84% respecte del 2019, però que millora les del 2020, amb 172 mil usuaris. En aquest cas, els passatgers alemanys, amb més 67 mil usuaris, seguits pels britànics, amb gairebé 48 mil viatgers, van ser els que més van utilitzar la infraestructura gironina.

L’activitat de creuers dels ports de Palamós i Roses, com a tots els ports de creuers del Mediterrani, també es va veure greument afectada per la crisi de la Covid-19 i únicament va registrar nou escales de creuers, que van portar casi 4 mil passatgers —majoritàriament britànics i americans— durant la darrera temporada, que va començar el darrer trimestre de l’any. Convé recordar que la temporada 2020 ni tan sols va iniciar-se donat el context.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Torna aquest cap de setmana la 4a edició del Palamós Outdoor Sports Festival

La proposta, que forma part del programa de turisme actiu promogut pel Centre Trail Palamós Empordà-Costa Brava, busca oferir a la ciutadania l’oportunitat de provar esports a l'aire lliure en contacte amb els espais naturals de la vila.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -