La Junta de Govern Local de Forallac, va aprovar definitivament el 6 de setembre de 2018 el projecte de “Millora de subministrament elèctric, potabilització d’aigua i adequació interior a la Rectoria de Fitor”, redactat per l’arquitecte Joan Llausàs Pi i amb un pressupost de 76.769 euros.
La rectoria de Fitor pertany, des de fa dos anys, a Forallac. La Generalitat i l’Ajuntament del municipi van acordar la cessió a l’administració local de la rectoria per un període de 30 anys. La voluntat del consistori era que la rectoria fos habitable perquè hi hagués un masover que s’encarregués de cuidar-la i, alhora, pogués oferir un servei de bar en un futur per als ciclistes i excursionistes que hi passen. La presència del masover, que ja ha estat escollit a través d’un procés de selecció, és també una manera de tenir vigilat el conjunt patrimonial que forma la rectoria amb l’església romànica de Santa Coloma de Fitor. De fet, aquest punt entre Fitor i els Metges és la confluència de les persones que s’endinsen a les Gavarres, per tant, un bon lloc per explotar-hi un bar. És per això que és un servei necessari tant per als visitants com per a la integritat del conjunt patrimonial.
Ara que ja tenen masover, per tal que la vella construcció esdevingui habitable, s’ha de refer el sistema d’energia solar, que va quedar malmès i espoliat des que l’abril de 2013 el Consorci de les Gavarres va deixar de fer-se’n càrrec perquè no podia assumir el cost del manteniment. Tanmateix, també s’ha de potabilitzar el pou d’aigua que hi ha. La resta de l’edifici ja està adequat per entrar a residir-hi, tan sols fan falta alguns mobles i objectes domèstics.
L’Ajuntament de Forallac va aconseguir la cessió de la rectoria perquè l’anterior concessionari, de les Gavarres, va deixar de preocupar-se’n el 2013. Fins aleshores, l’edifici funcionava com a bar i punt d’informació de l’Espai d’Interès Natural de les Gavarres. Aquest consorci gestionava l’equipament des del 2002 a través d’una concessió del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, que el 2001 va comprar l’edifici per destinar-lo a ús públic i evitar que es pogués privatitzar un espai tan emblemàtic. El tancament de la rectoria implicava que els visitants es quedessin sense els serveis que s’hi prestava, però també que l’espai estigués sense habitar i, per tant, sense la vigilància i la seguretat que això comporta.