6.9 C
Pals
Divendres, 27 desembre 2024
- Publicitat -

La solidaritat i l’experiència pròpia: algunes de les raons per les quals els equips participen en l’Oncotrail

Els equips Butrulls de les Gavarres, Oncolligats, Sempre Endavant, Imbatibles – Camins i xefles i SOLGIRONÈS – A X TOTES ho tenen tot a punt per viure la solidaritat de la cursa d'enguany

Carme Pons Aranda
Carme Pons Aranda
Estudiant del Grau en Filosofia i del Grau en Filologia Catalana de la Universitat de Girona
Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img

Durant els dies 5 i 6 d’octubre de 2024 se celebrarà la pròxima edició de l’Oncotrail a la comarca del Baix Empordà. El recorregut passarà per Palafrugell, les seves platges, Castell, Pals, Sant Pol, Vall-llobrega i altres punts. L’Oncotrail, al seu torn, és una cursa per equips de 100 quilòmetres organitzada per la Fundació Oncolliga de Girona conjuntament amb l’Agrupació Excursionista de Palafrugell i el Club Atlètic Palafrugell. Aquesta cursa és, en efecte, un dels esdeveniments esportius anuals més destacables a les comarques gironines, ja que, entre altres coses, reuneix a centenars de participants.

Però el més important és que, a part de promoure l’esport i la vida saludable, l’Oncotrail recapta fons per a la lluita contra el càncer. L’objectiu principal és millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer, com ara optimitzar els serveis de fisioterapeutes, el drenatge limfàtic, els serveis psicològics, el banc de perruques, etc. Aquest any, l’ultra trail disposa de més de 200 equips, formats per un mínim de 6 i un màxim de 8 corredors, que hauran de recórrer la distància en 30 hores com a màxim.

Ganes de córrer i gaudir

Alguns dels equips que competiran a l’Oncotrail del 2024 han explicat els motius que els impulsen a participar-hi, com seria el cas dels Butrulls de les Gavarres, un grup d’amics de la Bisbal i de pobles veïns d’entre 30 i 40 anys. Aquesta serà la seva quarta edició de la cursa benèfica. Ernest Mejias, un dels seus membres, explica que han tingut canvis en els seus participants a causa de lesions i d’incompatibilitats familiars. Malgrat això, tant ell com els seus companys esperen aquesta edició amb moltes ganes i amb els ànims recarregats. A més, Mejias ressalta la seva xarxa de col·laboradors i el seu paper essencial a l’hora de fer possible la contribució a la tasca solidària. A dia d’avui, tenen acumulats uns 1.500 euros, gràcies, precisament, a tots aquells que han col·laborat organitzant actes benèfics i aportant capital.

 

Si bé l’Oncotrail serveix per a reunir diners contra el càncer, també és un motiu a per reunir-se entre amics, gaudir de la seva companyia i fer xerinola.

 

Els membres de l’equip es mostren molt contents de poder col·laborar en la iniciativa solidària. Recentment, han operat un company seu de càncer, que envia aquesta foto des de l’hospital.

 

Des de l’altra banda: moguts per l’empatia i la innovació

Hi ha, d’altra banda, equips no convencionals, com seria l’equip Oncolligats, el qual està conformat per treballadors de l’Oncolliga de Girona. Segons explica Anna Fuentes, membre d’aquest equip i treballadora de l’Oncolliga, els treballadors mai havien participat en un Oncotrail en mode d’equip combatiu. El més interessant de tot, recalca Fuentes, és viure l’experiència de la cursa des de dins. En efecte, és innegable que les causes solidàries desperten les millors qualitats de les persones. Aquests treballadors, que organitzen l’esdeveniment solidari, passaran al bàndol dels corredors reconeixent-los tot l’esforç i mèrit.

L’Oncotrail: un vessant solidari i un vessant esportiu

Pere Alsina, per la seva banda, ha participat en més d’una edició de l’Oncotrail i ha anat variant d’equip. Ara és membre del grup Sempre Endavant, conformat per 8 persones. Encararan la pròxima cursa de maneres diferents: 4 d’elles la faran caminant, i la resta corrent. Alsina reflexiona que la participació en l’Oncotrail ve motivada per raons tant solidàries com esportives. Allò que impulsa a participar-hi són, per exemple, els sentiments de caritat i també de competitivitat. Considera que viure una cursa d’aquestes característiques és una experiència extraordinària, única i totalment recomanable. És, en altres paraules, un bagatge enriquidor i útil per a la vida. Segons Alsina, la solidaritat empeny a les persones a participar en l’Oncotrail, i moltes d’elles hi participen perquè la malaltia els ha tocat de prop (a elles mateixes, als seus familiars, als seus amics, etc.).

En definitiva, aquesta cursa és una celebració de la solidaritat i l’esport. Pel fet que sigui una obra solidària, però, no vol dir que la gent que hi competeix no se la prengui amb seriositat, com qualsevol altra competició amb una temàtica i un objectiu diferents. A més a més, Alsina recalca que es tracta d’una cursa notable, catalogada com a una ultra trail.

Per a aquells que ho necessiten, per a aquells que ho necessitaran i per a aquells que ja no hi són

Però el més important de tot plegat és recordar que aquesta cursa va adreçada a qui realment ho necessita, a qui ho necessitarà i a qui ja no hi és.

Daniel Blanca és de l’equip SOLGIRONÈS – A X TOTES, que consta de 8 participants i que també participarà en l’Oncotrail d’enguany. L’experiència que ha tingut Blanca amb aquesta malaltia és propera, ja que el seu pare va morir de càncer de pulmó fa uns anys. Francesc Blanca, el seu pare, era un esportista molt conegut en l’àmbit gironí, que havia organitzat maratons i format un equip de ciclisme, anomenat Blanca Racing Team. El càncer ha tocat de prop a Blanca i és per aquest motiu que s’involucra en tot allò que té a veure en la lluita contra el càncer.

El conglomerat que assegura l’èxit: els corredors, els intendents i els patrocinadors

Eduard Prats, col·laborador de Ràdio Capital, també es presenta amb el seu equip a l’Oncotrail d’enguany. Els anomenats Imbatibles – Camins i xefles, recullen en uns quants talls de veu la seva història com a equip i descriuen quins són els seus punts forts com a participats.

 A Roser Llobet, per exemple, li agrada córrer pels boscos empordanesos. El fet que a aquesta activitat se li sumi un propòsit benèfic, la fa millor. Blai Florensa, en canvi, fa l’Oncotrail amb la intendència, acompanyant l’equip, donant-los suport moral, etc.

Reconeix, però, que ell és “el de les xefles”.

Prats, per altra part, destaca la importància dels seus patrocinadors. Gràcies a ells han pogut recaptar una quantitat important de diners. Sense patrocinar-se, això no hagués sigut possible. Així ho aclareix una membre de l’equip, Marta Arenas: els seus col·laboradors principals han sigut Brugarol La Granja S.L, Apartaments Vintage Palamós i GiroTravel.

 

Retransmissió de l’Oncotrail 2024 a Ràdio Capital

L’Oncontrail d’enguany es podrà seguir radiofònicament al 95,6 FM, a radiocapital.cat i a les xarxes socials de les emissores. Aquesta cursa es viurà, per primera vegada, en directe a la ràdio. Ràdio Capital i Ràdio Palafrugell emetran connexions conjuntes per retransmetre els millors moments de l’esdeveniment. Es podrà seguir en directe des de la sortida a la plaça de Can Mario, els punts d’avituallament i l’arribada. Durant tot el dia es parlarà amb els equips i amb tots els voluntaris que col·laboren en l’organització. Es viurà l’arribada dels equips en directe des de la zona esportiva de Palafrugell.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Platja d’Aro i Castell d’Aro aposten per unes cavalcades inclusives i sostenibles

La regidoria de Cultura, organitzadora de l’esdeveniment, ha anunciat una de les grans novetats d’aquest any: un tram silenciós al recorregut de Platja d’Aro, dissenyat amb la col·laboració de Viu Autisme.

Altres notícies