Sant Feliu de Guíxols es prepara per acollir “La Taula dels Artistes”, una proposta que combina tertúlies, gastronomia i cultura. Aquesta iniciativa, impulsada per l’Ajuntament, s’integra dins el projecte Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, que busca destacar les tradicions i el talent del territori català.
El cicle inclou dotze sessions, que se celebraran principalment els darrers dissabtes de cada mes en espais emblemàtics de la ciutat. Les tertúlies giraran al voltant d’una temàtica gastronòmica vinculada a la temporada, i comptaran amb convidats especials anomenats “artistes”. Aquest terme s’aplica a persones que excel·leixen en la seva feina, ofici o afició, i que aportaran les seves històries i coneixements al públic.
La primera sessió està prevista per al dissabte 25 de gener, a les 12 del migdia, a la platja gran de Sant Feliu. La temàtica seran els eriçons de mar, coneguts com a “uriços” a la zona. Belén Caparrós, experta en ecosistemes marins, explicarà les diferents espècies d’aquests animals, el seu paper a l’ecosistema i les tradicions locals associades. La sessió inclourà un tast gratuït, dissenyat per un restaurador local, i l’assistència requerirà inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme. Ho explica la regidora de promoció econòmica del municipi, Núria Cucharero.
L’element central de cada sessió serà una taula parada, dissenyada en funció del perfil del convidat o convidada, com a escenografia per facilitar una conversa distesa i propera amb el públic. Així, es recrearà un espai de trobada que connectarà les històries personals dels convidats amb els elements culturals i gastronòmics de Sant Feliu. Els presentadors Clara Antúnez i Jaume Montanyà, de “La Gastronòmica”, moderaran les tertúlies. Tots dos explicaven el funcionament de la jornada.
A més, cada sessió inclourà una degustació o tapa inspirada en el tema del mes, elaborada per un restaurador de la ciutat. Els productes de temporada i la cuina local tindran un protagonisme destacat, acompanyats d’un vi seleccionat per maridar l’experiència. Aquesta dimensió gastronòmica vol atraure tant veïns com visitants, i oferir-los una experiència immersiva.
El calendari de temàtiques ja avança propostes com els embotits i el Carnaval al febrer, la gastronomia de l’horta al març o la cuina del Nadal al desembre. La ubicació exacta de cada sessió es desvelarà a mesura que s’apropin les dates, però es manté el compromís de fer servir llocs emblemàtics de la ciutat com la platja, el Salvament o Sant Elm.
L’alcalde del municipi, Carles Motas, ha destacat que aquest projecte, a part d’emmarcar-se en el projecte de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, reconeix que forma part de l’aposta cultural que s’està fent des del consistori.
Carina Amigó, cap del Servei de Promoció i Qualitat Agroalimentària de la Generalitat ha destacat la rellevància del projecte Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i les diferents propostes que s’hi podran trobar al llarg d’aquest any.