11.9 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

La temperatura del mar aquest estiu es manté per sobre de la mitjana climàtica malgrat un descens respecte a 2022

Aquest estiu, la temperatura mitjana de l'aigua del mar en superfície ha estat de 24,6 graus, gairebé un grau menys que l'any passat. Tot i això, segueix un grau per sobre de la mitjana dels últims 40 anys. A la costa gironina, segons les mesures que prèn Josep Pascual a l'Estartit, s'ha registrat una mitjana de 23,2 graus, notablement inferior als 26 graus de l'any passat

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

La temperatura de l’aigua del mar en superfície aquest estiu ha estat de 24,6 graus de mitjana, gairebé un grau més baixa que l’any passat, quan va ser de 25,5 graus. Malgrat aquest descens, segueix sent un grau superior a la mitjana climàtica dels últims 40 anys. Segons l’Institut Català de Recerca per la Governança del Mar (Icatmar), les temperatures han fluctuat entre els 21,7 graus al juny, 24,5 al juliol i 27,1 a l’agost. Les majors diferències amb l’any passat s’han registrat al juny i juliol, amb un descens de 1,4 graus respecte al 2022.

Tot i la baixada respecte a l’estiu passat i al rècord de 2022, amb una mitjana de 25,9 graus, l’estiu de 2023 es posiciona com el vuitè més càlid dels últims 40 anys. Els deu estius més càlids han estat durant el segle XXI, amb l’excepció de 2003, que ocupa el segon lloc amb 25,6 graus.

 

A la costa gironina, segons les mesures que prèn Josep Pascual a l’Estartit, s’ha registrat una mitjana de 23,2 graus, notablement inferior als 26 graus de l’any passat, però dos graus per sobre de la mitjana climàtica. Al seu torn l’àrea de Tarragona ha registrat les temperatures més altes, amb una mitjana de 25,6 graus aquest estiu, superant els 28 graus a l’agost. A la zona del Delta de l’Ebre, la temperatura mitjana ha estat de 25,34 graus, inferior a la de l’any passat. A la costa central, la mitjana ha estat de 24,7 graus, mig grau menys que el 2022.

 

En comparació amb els dos anys anteriors, aquest estiu ha tingut menys onades de calor marina al Mediterrani occidental. Segons l’Icatmar, només es va registrar un pic al voltant del 15 d’agost i un altre menys intens a principis de setembre. Tanmateix, aquestes onades de calor són cada cop més freqüents i tenen un impacte significatiu en els ecosistemes marins, afectant la biodiversitat i el fons marí.

Les platges de l’Estartit, Pals, Calella, Begur, Palamós i Sant Feliu desapareixeran si segueix pujant el nivell del mar

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies