L’Espai del Peix va acollir el primer dels quatre tallers de Cuines (s)àvies que es faran al llarg d’aquest 2025. Aquesta proposta, que arriba a la tercera edició, vol mostrar receptes de cuina tradicional, saludables i de temporada a gent jove. La iniciativa l’impulsen des del grup de salut comunitària de l’ABS de Palamós i està dirigida a joves d’entre 16 i 30 anys. Aquests joves estaran acompanyats als fogons de tres cuineres experimentades.
Una d’aquestes cuineres, l’Helena Juscafresa, reconeix que els agrada poder transmetre els coneixements de “la cuina del xup-xup” a la gent jove. “Volem que les tradicions culinàries de tota la vida es puguin mantenir”, admet l’Helena.
L’Aroa López, l’Helena Pagès i Maria Salvador són tres joves que van participar en aquest primer taller de Cuines (s)àvies. Totes tres van decidir venir a aprendre receptes i maneres de cuinar de la mà de cuineres com l’Helena Juscafresa.
El psicòleg referent de l’ABS de Palamós, Jesús Vieytes, explica que la voluntat del projecte, a part que els joves aprenguin a cuinar, és acompanyar a gent gran que viu en situació de soledat. Reconeix que actualment, una de les problemàtiques que s’ha de treballar en l’àmbit de la salut és la soledat.
El primer taller es va fer aquest 3 d’abril i es va centrar en la cuina de primavera amb el peix blau. L’11 de juny es farà el segon taller i anirà destinat a la cuina d’estiu amb les amanides i fruits de mar. La cuina de tardor, que es farà el 16 d’octubre, se centrarà en els suquets. I, finalment, la cuina d’hivern es farà el 4 de desembre i se centrarà en les festes de Nadal.