11.3 C
Pals
Divendres, 22 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

La trampa de les Banderes blaves

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
La trampa de les Banderes blaves
Loading
/

A principis de maig els companys de Ràdio Capital ens van informar que 14 platges del Baix Empordà rebien el distintiu de les Banderes Blaves. Estem acostumats a veure aquestes banderes des dels anys 90 a les platges empordaneses, forma part del paisatge i segurament no hem parat a pensar en cap moment que representen.

Les banderes blaves son distintiu que s’atorguen anualment a platges i ports que ho sol·liciten i compleixen una sèrie de condicions ambientals i d’instal·lacions. Aquests distintius han estat útils inicialment per regular elements importants com el control de la qualitat de l’aigua i la sorra, la neteja i altres condicions de l’espai natural de les platges, però principalment s’ha utilitzat com a segell de qualitat pel reclam turístic. De fet les banderes blaves fa temps que no tenen cap aval tècnic, ni científic, ni administratiu de la Unió Europea i són promogudes per un conjunt d’associacions privades lligades a les empreses turístiques. Les banderes blaves bàsicament indiquen l’existència de serveis per als banyistes, però no reconeixen una veritable gestió ambiental i conservació d’aquests fràgils sistemes costaners. Per això no els hauríem d’exhibir com a ecoetiquetes, sinó com a distintius de qualitat de serveis oferts als banyistes en platges artificials i urbanes.

Resulta sorprenent que un segell que premia les condicions ambientals de les platges sigui més fàcil d’aconseguir per platges urbanes que no pas per platges naturals. Per exemple les platges de Castell o Cala Estreta de Palamós, de les poques platges grans que conserven la seva naturalitat, mai podran lluir aquest distintiu perquè no disposa de servei de dutxes. En canvi les platges amb passejos marítims, espigons i absolutament artificialitzades ho tenen molt més fàcil.

És evident que aquest distintiu no certifica les condicions ambientals i simplement cerca l’interès turístic. Però realment els turistes busquen platges artificials? Ara que parlar de sostenibilitat està de moda, no seria més interessant identificar aquelles platges naturals amb alt valor ecològic i interès de conservació?

Personalment crec que els ajuntaments haurien de gastar menys diners en aquests distintius i centrar-se a renaturalitzar la franja costanera, ja que és aquest paisatge el que ens identifica i seguirà sent el principal reclam turístic. Som-hi!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios