La Universitat de Girona ha reunit a Pals una setantena de persones en una jornada centrada en la gestió sostenible del reg als arrossars. L’acte ha tingut lloc a Ca la Pruna i l’ha impulsat el Grup de Recerca en Enginyeria i Gestió del Reg en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.
La trobada ha aplegat experts, agricultors i representants de l’administració i de la Comunitat de Regants per analitzar com fer un ús més eficient de l’aigua en el cultiu de l’arròs. Ricard Poch, responsable d’Obres i Regadius a Girona, ha destacat que cal una col·laboració més estreta entre institucions i pagesos per garantir l’eficiència hídrica.
Josep Pericay, president de l’Associació de Defensa Vegetal de l’Arròs de Pals, ha explicat les dificultats que viu el sector arrossaire i ha exposat algunes estratègies per adaptar-se a un context cada cop més exigent pel que fa a l’aigua.
Una de les aportacions més rellevants ha estat la de la investigadora Sílvia Cufí, que ha presentat dades del projecte PROMEDRICE. L’estudi mostra com s’ha monitorat l’ús de l’aigua als camps de Pals, tot destacant l’impacte de la salinitat i el valor dels sensors per fer-ne un seguiment constant.
També han intervingut investigadors de la Universitat Politècnica de València, que han explicat com l’ús d’imatges per satèl·lit permet millorar el maneig del reg i la fertilització. Aquesta eina, combinada amb coneixement agronòmic, fa possible una gestió més eficient i sostenible dels recursos.
La cloenda ha anat a càrrec de Josep Maria Parals, de la Comunitat de Regants del Rec del Molí de Pals, que ha recordat les pèrdues econòmiques que ha generat la sequera dels darrers dos anys. Parals ha fet una crida a continuar treballant per una gestió eficient de l’aigua, més enllà de la seva disponibilitat puntual. La jornada ha servit per compartir coneixement i reforçar aliances per garantir un futur sostenible i rendible per al conreu de l’arròs al Baix Empordà.