16.3 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

L’ACA licita per més de 2 MEUR les obres per garantir el sanejament de les aigües residuals generades a Gualta

Després d'haver analitzat diverses possibilitats, s'ha optat per connectar el nucli urbà del municipi amb la depuradora de Serra de Daró a través d'una conducció de prop de 4.000 metres i una nova estació de bombament

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació l’execució de les obres per millorar el sanejament de Gualta, a la comarca del Baix Empordà. Amb un pressupost de més de 2 MEUR, les empreses interessades podran presentar les seves ofertes fins al 6 de setembre. El projecte preveu la construcció d’un col·lector en alta de prop de 4.000 metres de longitud, que recollirà les aigües residuals generades a Gualta i les transportarà fins a la depuradora de Serra de Daró. També es preveu la construcció d’una estació de bombament per impulsar i transportar les aigües residuals fins a la planta depuradora.

Aquesta mesura garantirà el sanejament del nucli urbà, on viu prop del 70% de la població censada. La resta de nuclis disgregats del municipi ja sanegen les aigües residuals a través de la seva connexió amb la depuradora de Torroella de Montgrí. El nucli de Serra de Daró compta amb una planta depuradora capaç de tractar un cabal mitjà diari de 342 m3/dia, donant servei a una població equivalent a 1.423 habitants. Actualment, la planta té capacitat suficient per admetre els cabals del nucli de Gualta, fet que fa viable la solució constructiva proposada.

La depuradora de Serra de Daró, activa des de 2012, utilitza un sistema de tractament d’aigües mitjançant un procés de fangs activats de baixa càrrega per eliminar la matèria orgànica, amb eliminació biològica de nitrogen i fòsfor. El tractament secundari inclou un reactor biològic quadrat amb un decantador secundari concèntric. Les aigües tractades s’envien parcialment a un dipòsit d’acumulació per a aigua de serveis, mentre que la resta s’aboca a la Riera Grossa. Els fangs generats són tractats i estabilitzats mitjançant eres de rizocompostatge. Aquesta actuació permetrà millorar la qualitat mediambiental del riu Daró.

Actualment hi ha 554 depuradores en servei a Catalunya, que garanteixen el sanejament del 97,2% de la població. Pel que fa a la comarca del Baix Empordà, hi ha desplegades un total de 13 depuradores, que garanteixen el sanejament de prop del 98% de la seva població.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El reciclatge al Baix Empordà: radiografia per tipus de residus i municipis

El Baix Empordà presenta diferències significatives en el reciclatge de matèria orgànica, paper i cartró, vidre, envasos lleugers i residus voluminosos. Begur, Palafrugell i Albons lideren en diverses fraccions, mentre que municipis com La Bisbal d’Empordà destaquen en el reciclatge de paper i cartró. Encara queda marge per millorar en altres residus com tèxtils i olis vegetals.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -