14.2 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

Begur presenta cinc projectes a la convocatòria de subvencions europees Next Generation

Amb aquests fons el consistori vol desplegar arreu del municipi diferents actuacions encaminades a promocionar les energies renovables, incentivar l’ús de vehicles elèctrics i la creació de vies peatonals sostenibles.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

L’Ajuntament de Begur ha tramitat aquest mes de novembre les sol·licituds per a la convocatòria d’ajuts “DUS 5000”, uns fons europeus per a la millora energètica local dels municipis de menys de 5.000 habitants. Aquest programa “DUS 5000”, a més, forma part del projecte global “Next Generation” de la Unió Europea destinat a la recuperació, transformació i resiliència dels territoris europeus després de la pandèmia de Covid-19.

El consistori ha presentat a aquests fons un total de cinc projectes municipals per valor d’uns prop de 5,5 milions d’euros. En aquests moments, un cop presentada tota la documentació requerida entre l’11 i 12 de novembre, les sol·licituds estan sent valorades per part de l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia), qui s’espera que pròximament emeti una resolució al respecte.

Manel Vallès, regidor de Noves Tecnologies, posa en valor que “hem estat dels primers pobles a Catalunya en presentar les sol·licituds a aquests ajuts” i explica que “aquestes actuacions que proposem ens obren noves possibilitats a nivell de sostenibilitat i en el camp de la investigació, amb la possibilitat de la participació d’empreses del camp de les noves tecnologies…”.

Manel Vallès, a més, afegeix que “alguns dels projectes que presentem els teníem guardats al calaix a causa del seu elevat cost, però ara és el moment idoni per a impulsar-los a través d’aquests ajuts europeus”.

Quins projectes s’han presentat a la convocatòria d’ajuts europeus?

L’Ajuntament ha presentat als fons europeus “DUS 5000” fins a cinc projectes:

. La implantació d’energia fotovoltaica a tots els equipaments municipals de Begur i Esclanyà. A més, també es vol dotar aquestes espais públics de capacitat per a emmagatzemar aquesta energia fotovoltaica i destinar-la a l’autoconsum. L’objectiu és fer més sostenibles els equipaments municipals i reduir tant la despesa energètica com l’impacte mediambiental d’aquests.

. La peatonalització de dues vies per tal de disminuir les emissions de CO2 al municipi. En concret, es vol peatonalitzar la via que connecta el Pou d’en Canyol amb Esclanyà (d’uns 2,5 km, aproximadament) per tal d’unir els nuclis de Begur i Esclanyà a través d’una via verda, peatonal i adaptada al trànsit de vehicles de dues rodes no contaminants; i el tram que uneix el Pou d’en Canyol i el Mas Rostei (d’uns 400 metres, aproximadament), garantint així la circulació segura de tots els estudiants i famílies que es dirigeixen a la parada d’autobús.

. La descarbonització de tota la flota municipal de vehicles per tal de fer-la més sostenible i que sigui 100% elèctrica. Aquesta mesura aniria acompanyada de l’habilitació de diferents punts de càrrega elèctrica arreu de la vila per a ús exclusiu d’aquests vehicles municipals.

. L’arranjament de l’edifici de les Escoles Velles per a convertir-lo en un equipament plenament sostenible. En aquest sentit, es milloraran els tancaments i la instal·lació elèctrica i s’habilitarà una caldera de biomassa.

. El desplegament d’una xarxa LoRaWAN, una xarxa de connexió d’àmbit municipal -pionera al territori- que permetrà, entre d’altres, la possibilitat d’implantar sistemes de sensorització al territori, com per exemple, als contenidors. Aquests sensors permetran prendre decisions sobre dades a temps real, així com optimitzar tasques…

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Francesc Almagro: “Cal crear un nou pla per poder-nos adaptar a la nova mobilitat de la comarca”

Les sindicatures de greuges del Baix Empordà han fet una crida a repensar el sistema de transport públic de la comarca coincidint amb la propera renovació de la seva concessió. Proposen una reforma integral per millorar la connectivitat amb Girona, Barcelona i estacions clau com les de Flaçà, al Gironès, i Caldes de Malavella, a la Selva. I per parlar de totes aquestes reivindicacions ens ha visitat al Supermatí el Síndic de Greuges de Palafrugell, Francesc Almagro.

Altres notícies