Les platges i les cales de Palamós han comptat aquest estiu amb un servei d’informadors, format per 10 persones, dedicades a la funció específica d’ajudar als usuaris de les platges a complir les mesures de seguretat i de prevenció de la Covid-19.
L’Ajuntament de Palamós fa una valoració positiva de la tasca informativa i de control que s’ha realitzat diàriament a les platges del municipi, que es va iniciar el 3 de juliol i es va allargar fins al 30 d’agost, coincidint amb el període de màxima ocupació i ús d’aquests espais litorals.
Les funcions bàsiques d’aquests informadors han estat les de vigilar i donar suport al compliment de la normativa a les zones de bany de les platges i cales de Palamós, recordant els protocols de seguretat i higiene que els usuaris d’aquests espais litorals han d’aplicar per evitar possibles contagis.
L’Ajuntament de Palamós ha fet valoració d’aquest servei durant un acte que ha reunit a la Sala Noble, els informadors que han realitzat aquest servei durant l’estiu, juntament amb el cap de la Policia Local de Palamós, els regidors de Medi Ambient i de Seguretat, encapçalats per l’alcalde del municipi.
La tasca informativa realitzada pels informadors s’ha fet de manera conjunta amb la Policia Local i s’ha sumat a la dels cartells que es troben instal•lats a les platges del municipi els quals adverteixen, entre altres, de la necessitat de mantenir sempre una distància de seguretat respecte a la resta de persones.
En aquests cartells també es fa referència a les normes de l’ús de dutxes i rentapeus que cal utilitzar de manera individual i mantenint la distància respecte a la resta de persones que esperen el torn. O bé de la recomanació d’utilitzar calçat per caminar per les passarel•les d’accés a les platges.
Restricció d’accés
Algunes de les principals platges del municipi (platja Gran i Castell) tenen unes dimensions prou grans per a poder acollir un gruix important d’usuaris, i no han registrat cap tipus de problema d’aforaments durant l’estiu.
Només en el cas de la platja de La Fosca -sector oest- que té un espai de sorral més reduït (no la de Sant Esteve -est-) s’ha aplicat en ocasions la restricció d’accés, una mesura que s’ha fet efectiva un cop s’ha detectat un pic puntual del nombre de persones a la platja.
Quan els informadors detectaven la possibilitat d’arribar a un punt de saturació d’aforament, s’activava un protocol mitjançant el qual es tancaven tots els accessos a la platja afectada, restant només un punt d’entrada i sortida, on els informadors donaven pas a mesura que la pressió sobre l’aforament es reduïa.
A les platges de Cala Estreta o la de la platja del Morro del Vedell, malgrat que són les que tenen unes dimensions més reduïdes, no s’ha hagut d’aplicar cap mesura de restricció d’accés.