L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols vol desnonar l’edifici ocupat per un grup de joves del municipi, La Surera, segons han explicat des del Sindicat d’Habitatge Guíxols, la plataforma impulsada pel grup de joves aquest dimarts.
Des del passat 4 de juny que els joves ganxons estan instal·lats al bloc situat al Carrer del Mall, del qual l’ajuntament n’és propietat i porta en desús des de fa anys, com explica el comunicat difós pel col·lectiu. Des d’aleshores, hi han creat un “casal socialista” anomenat La Surera, on s’hi fan les assemblees del sindicat, però també de la campanya laboral de Jovent Precari de la Costa Brava (Explota Brava).
Fa tres setmanes, l’alcaldia del municipi ja va signar un decret per començar els tràmits de desnonament a través d’un procediment administratiu per desallotjar el bloc ocupat per aquests joves, com expliquen des del sindicat. Tot i això, l’alcalde Carles Motas ha assegurat a la ràdio municipal que no hi pot fer res al respecte.
D’altra banda, els joves asseguren que el consistori “no els ha contactat en cap moment per dialogar i arribar a un acord” i que per això han iniciat una campanya.
A les plantes superiors de La Surera hi ha habitatges destinats a famílies que han estat desnonades de casa seva i no poden accedir a un habitatge en condicions a causa de l’elevat preu del lloguer al municipi. A més, l’espai també pretén ser un lloc de trobada pel jovent on poder gaudir d’un oci sa, allunyat del consumisme, les drogues i les violències masclistes, expliquen des de l’entitat.
Segons els joves organitzats a La Surera “l’alcalde podria plantejar moltes altres propostes per dotar d’espais el jovent del poble, que estem farts de veure com el Govern només fa polítiques destinades al turisme, però de moment ha optat per ignorar-nos i escollir la via repressiva: el desnonament, esperant que no responguem a aquesta decisió, però nosaltres estem treballant de valent perquè el bloc pugui ser un espai útil pel jovent treballador. Lluitarem per La Surera fins al final”, assegura l’Aniol Negre, portaveu del Casal.
“Necessitem infraestructures al servei de la classe treballadora que ens permetin avançar cap a un món on no patim cap tipus d’explotació ni opressió”, afirma Negre. “Hem optat per l’ocupació perquè considerem que és l’única eina que a hores d’ara tenim per aconseguir independència política respecte propietaris, bancs, institucions… en definitiva, respecte la burgesia. És a dir, és l’única manera que ens permet establir un control obrer de l’espai, reapropiant-nos d’un bloc com aquest que estava abandonat, per exemple, que respongui a les necessitats del jovent treballador de Sant Feliu, que cada cop més veu com en aquest sistema no hi tenim un futur, però que està a les nostres mans canviar-ho”, afegeix.
Critiquen que el consistori es dediqui a potenciar els seus esforços per “augmentar i consolidar el turisme massiu”, un fet que els obliga a “viure de feines de misèria” però que també s’augmenti el preu del lloguer de forma “desorbitada”.
Des de que s’han instal·lat a l’immoble, els joves asseguren haver fet rehabilitacions a l’espai com també llançar mobles en mal estat, o netejar l’edifici. També expliquen que els veïns els “han rebut molt bé” i el pròxim dissabte 23 ja tenen preparades unes portes obertes per a que tothom pugui visitar l’espai.