L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha presentat a tots els membres del consell municipal la nova divisió municipal, anomenada “Àrea Europa”. Aquesta unitat estratègica dins del Consell està dissenyada per contribuir de manera proactiva al desenvolupament de la Unió Europea, centrant-se en quatre pilars fonamentals: coneixement, cooperació, creixement i innovació.
L’objectiu principal és posicionar Torroella de Montgrí a una escala europea i internacional i establir aliances, facilitant la participació activa en xarxes europees que podrien recolzar la implementació de polítiques municipals. Específicament, aquesta nova divisió pretén identificar subvencions de la UE que puguin beneficiar el municipi i proporcionar orientació i suport en el procés de sol·licitud i seguiment per a diferents departaments municipals. A més, busca augmentar la consciència pública sobre la UE.
Durant gairebé dues dècades, Torroella de Montgrí i l’Estartit han tingut un paper significatiu en el llançament de plans a escala europea i en iniciatives pioneres en gestió territorial i l’estímul del turisme i l’economia. Exemples inclouen tres projectes Life (Life Ter Vell, Life Emyster i Life Pletera), certificacions de qualitat EMAS, el sistema d’indicadors europeus ETIS, els grups de treball europeus NECSOTUR i Interreg Mediterranean, entre d’altres.
La nova divisió municipal ja ha estat activa durant diversos mesos, creant les sinergies necessàries per aconseguir 9 projectes Next Generation, portant un total de 4.691.563,71 € en subvencions al municipi. A més, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí s’ha unit a dues xarxes europees, assegurant-se que romanen ben informats sobre tots els projectes europeus. Aquestes inclouen la xarxa BELC: Construint Europa amb les Autoritats Locals i la Xarxa Europea de Centres Culturals.
Recentment, com a part de la posada en marxa d’aquesta nova àrea municipal, la regidora de l’Àrea Europa va participar en la reunió “Construint Europa amb les Autoritats Locals” celebrada a Brussel·les els dies 20 i 21 de febrer. Aquesta trobada va proporcionar una oportunitat per interactuar directament amb les institucions de la Unió, la Comissió Europea i el Parlament Europeu, així com per conèixer programes de finançament i innovació, iniciatives per promoure la transició verda per a entitats locals, i la campanya institucional per a les eleccions europees del 9 de juny. Durant una de les sessions de treball, els representants locals van compartir preocupacions respecte a la gestió i execució dels fons Next Generation.
La setmana passada, diversos representants municipals també van participar en una reunió transfronterera a Torreilles de la Salanca, un poble agermanat amb Torroella de Montgrí, amb l’objectiu de reforçar vincles i crear noves sinergies per a projectes futurs.
L’equip que lidera el projecte inclou la regidora de Fons Europeus, Anna Bonada; la tècnica de promoció econòmica, Montse Roca; i la col·laboradora externa experta en polítiques europees, Mònica Plana. La regidora Anna Bonada va destacar, “Estem treballant intensament per construir complicitats que ens acostin a Europa i ens permetin forjar aliances que aportin nous projectes i noves oportunitats econòmiques, culturals, mediambientals i socials al nostre municipi”.