L’Ajuntament de Forallac ha decidit deixar al descobert tot el fossat medieval localitzat durant les obres de prolongació del carrer Mas Bou de Peratallada i no només una part, com estava previst inicialment.
La decisió s’ha pres a partir dels resultats de la prospecció arqueològica que s’hi ha realitzat i el gran valor de les restes localitzades. El projecte ha estat modificat i ja s’està executant la nova proposta que incorpora les adaptacions necessàries per a la recuperació, conservació i visió de la tot el fossat.
Inicialment, el projecte d’urbanització del nou vial tenia previst descobrir una part del fossat i deixar a la vista tot el tram de muralla. No obstant això, es deixava sense excavar un gruix força gran de replè d’uns 70 cm que, segons les excavacions prèvies, corresponien a reblerts del segle XV.
Gràcies a l’acurat seguiment arqueològic de les obres, que ha anat a càrrec de Natàlia Colomeda i Xavier Aguelo, s’han anat documentant les diferents restes aparegudes, bàsicament murals i ceràmiques, i s’ha determinat que el rebliment del fossat es va fer amb posterioritat al segle XVII.
D’acord amb els criteris arqueològics i dels tècnics del Departament de Cultura, s’han eliminat les restes posteriors al segle XVII, després de documentar-les, per a permetre deixar al descobert to el fossat.
El regidor de Patrimoni, Carles Frigola, ha explicat que «el gran valor patrimonial, l’envergadura i la imponent presència del fossat han fet que l’Ajuntament i la Generalitat acordin la conveniència de mantenir-lo visible en la seva totalitat. Això ha implicat modificar el projecte inicial i encarir-ne l’execució, tot i que el resultat, des d’un punt de vista patrimonial, urbà i turístic, serà molt positiu».
El nou plantejament implica modificar un tram del vial inicialment projectat, que serà substituït per una passera volada amb barana al llarg del fossat, disposada sobre un muret retirat un mínim de 50 cm de la contraescarpa.