Jordi Colomí: “Cal estar alerta perquè aviat podria haver-hi toc de queda a Torroella”

Sobre les restriccions actuals, Colomí apuntava que, malgrat que a Torroella no hi ha actualment toc de queda, cal estar alerta perquè aviat n'hi podria haver si els indicadors sobre la pandèmia ho aconsellen.

Diumenge passat vam poder conversar amb l’Alcalde de Torroella, Jordi Colomí, als nous estudis de Ràdio Capital situats al Centre Comercial Cavallers, a Palafrugell.

Vam començar parlant sobre les restriccions actuals, i Colomí apuntava que, malgrat que a Torroella no hi ha actualment toc de queda, cal estar alerta perquè aviat n’hi podria haver si els indicadors sobre la pandèmia ho aconsellen. Sobre la possibilitat de limitar acessos a les platges, a Torroella és complicat aplicar-los perquè són 6-7 quilòmetres de platja, però també explicava que allà s’hi han fet alguns botellots (especialment des de la revetlla de Sant Joan) i ha estat necessari fer controls policials a la zona. Sense anar més lluny, dissabte passat es va produir una actuació al Parc de la Pineda per disuadir el jovent que s’hi acumulava. El batlle explicava que durant aquestes intervencions de la policia, la majoria dels joves fa cas a les recomanacions, però a vegades hi ha algun cas aïllat de resistència. La conclusió segons ell, és que és difícil trobar equilibri entre la salut pública i la llibertat de les persones, però alhora es mostrava optimista amb el fet que la meitat de la població ja està vacunada i que espera que estiguem ja davant de la fase final de la pandèmia.

Pel què fa a l’oci nocturn, a l’Estartit es concentra en els 7 o 8 locals al voltant de la plaça del Timó, i aquests estan patint molt les restriccions horàries. També esmentava el mític local El Mariscal. Però al mateix temps, Colomí apuntava a un clar canvi de tendència en els últims 20-25 anys a l’Estartit en quant a la tipologia de visitants. S’ha convertit en una destinació cada cop més familiar, a prop de la frontera i amb una bona ubicació (prop de l’AVE i de l’autopista), que fa que no sigui tant per a ‘tour operadors’ i sí per a famílies que arriben amb el seu vehicle particular. Aquest estiu estan veient moltes matrícules de cotxes holandesos o francesos, per exemple.

Un altre tema sobre el que ha parlat ha estat la cancel·lació del Festival de Jazz que ja us explicàvem ahir en el nostre butlletí informatiu. Colomí deia que es va decidir fer el festival a la platja per controlar millor les aglomeracions, però l’experiència d’altres actes recents els ha demostrat que la gent s’acumula a fora del perímetre delimitat. Per tot això, i per la manca de reserves, els ortganitzadors han decidit suspendre l’edició d’enguany tal com estava concebuda, i s’hi farà només algun concert amb gruos locals. En aquesta línia, la Festa Major també serà amb modificacions en clau Covid.

Un dels punts cabdals de l’entrevista amb l’Alcalde era la regulació del trànsit de cotxes al municipi i les habituals cues que es formen, sobretot en aquesta època estiuenca. Colomí parlava del projecte que hi ha sobre la taula de fer una gran rotonda a l’entrada de Torroella, que permeti distribuïr el flux de vehicles passant per sota del Carrefour i evitant així que hagin de travessar pel mig del poble com fins ara. També hi ha una altra gran idea, la d’habilitar un pàrquing a prop del centre (a la zona del Rec del Molí) que pugui acollir als cotxes que arriben i evitar que s’hagin d’aparcar a dintre del casc urbà.

Un altre tema d’interès és el de les carreteres existents, sobre les que l’Alcalde creu que s’haurien de posar al dia perquè són molt estretes i poden provocar accidents. Respecte al nou pont que es planteja des de la Generalitat, entre la c-31 i Serra de Daró que serviria de variant de Torroella però que ha despertat les queixes de grups ecologistes o d’Unió de Pagesos, Colomí destacava que ell entén tots els posicionaments i que serà un debat ample que portarà anys. Però per altra banda, també creu que s’ha de valorar també si millorarà la qualitat de vida dels ciutadans. Respecte als nous ràdars que limiten la velocitat a 30 quilòmetres per hora, a punts com el Passeig de Catalunya o al Passeig de Vicenç Bou, estan resultant força útils.

També vam parlar amb ell sobre un tema d’enorme controvèrsia: el Parc Eòlic Tramuntana. Colomí deixava clar que el seu consistori s’hi ha oposat, si bé no estan en contra de l’energia renovable però sí que es mostren contraris a destrossar l’hàbitat i el paisatge. Creu que se n’ha de parlar, perquè no volen estar en mans de grans multinacionals com Endesa o Iberdrola. En aquest sentit, els municipis afectats haurien d’anar a una per defensar el territori, i trobar alternatives al fet de generar energia amb l’ús de molins. També valorava que la Generalitat ho està fent bé segons el seu criteri, ja que de moment ha deixat el tema aparcat a l’espera de parlar amb els afectats.

Una altra qüestió que ha volgut comentar és l’arribada del club de futbol Llagostera a L’Estartit. Aquest fet comportarà més visitants a la vila, ja que es crearà un equip que competirà a la nova 1ª divisió de la RFEF (antiga 2ª A). Segons Colomí, segurament portarà el nom de ‘UE Costa Brava de L’Estartit’, i aquest projecte será també molt beneficiós per al futbol base de Torroella i L’Estartit. Els nens de la zona, fins ara, si volien competir a un nivell important, havien d’anar a Figueres, Palamós o Peralada.

Per últim, l’Alcalde feia balanç dels seus dos anys de mandat, i posava en valor la feina feta pel seu equip de govern. Especialment, havent de fer front a diverses dificultats que s’han anat presentant, i que han posat a prova la seva capacitat de gestió. Parlava dels enfonsaments al carrer Fàtima, del temporal Glòria, de la pròpia pandèmia, o del temporal de Sant Jordi. Colomí agraïa el suport rebut des de les administracions, però remarcava que cal seguir treballant perquè les subvencions no arriben fàcilment i cal encara reconstruir nombrosos desperfectes. Per tot això, Colomí i el seu equip tenen la intenció de presentar-se a les properes municipals.