Aquest dissabte 8 de juny Palamós celebrarà la 9a edició de la Fira de la Gamba, que tindrà lloc a l’esplanada de la llotja del port pesquer del municipi, de les 12 a les 22 h. La festa dedicada a aquest destacat producte pesquer local inclourà, com és tradicional, el lliurament del guardó d’Ambaixador de la Gamba de Palamós, que aquest any 2024 s’atorgarà a l’antropòleg Joan Lluís Alegret.
El lliurament del guardó d’Ambaixador de la Gamba de Palamós 2024 es farà a partir de les 11:30 h, a l’Espai del Peix. Durant aquest acte també s’entregaran els nous certificats a les empreses que enguany se sumen a la Marca de Garantia d’aquest destacat producte pesquer local. Es tracta concretament dels establiments: guingueta El Refugi, restaurant la Fàbrica del Gel, Sagaró Sushi i l’Organització de Productors Pesquers de Palamós (OPP).
Cal destacar que Joan Lluís Alegret ha estat professor de les universitats Autònoma de Barcelona, la Centreamericana de Managua, i professor titular d’antropologia en el departament d’Història en la Universitat de Girona, on va ser promotor de la Càtedra d’Estudis Marítims, que va dirigir fins a la seva jubilació l’any 2022.
A més, ha estat assessor del sector pesquer català i en particular de la Confraria de Pescadors de Palamós, com a científic de les ciències socials i com a director de la Càtedra d’Estudis Marítims. Per això, cal recordar la seva participació en la creació del Pla de Gestió de Gamba de Palamós, del qual ha estat membre permanent de la comissió de seguiment. Ha estat assessor també en la definició i creació de la Marca de Garantia Gamba de Palamós, i des de la Càtedra va impulsar la celebració de les Jornades tècniques sobre la gamba rosada, amb la col·laboració de l’Institut de Ciències del Mar, per donar a conèixer al sector i la societat, la recerca científica més avançada sobre aquest crustaci.
Joan Lluís Alegret s’afegeix a la llista de les persones que han estat reconegudes, fins ara, amb aquest distintiu d’Ambaixador o Ambaixadora de la Gamba de Palamós. Entre els noms destacats d’aquesta llista hi podem trobar els germans Roca, del Celler de Can Roca; Nandu Jubany, del restaurant Can Jubany; Quim Casellas, de l’Hotel Casamar; Albert Sastregener, del Bo.Tic; el cuiner i divulgador Pep Nogué, la cuinera Carme Picas, del restaurant El Ginjoler-L’Hort del Rector; el jove cuiner Guillem Serrat, guanyador de l’edició 2022 del programa televisiu MasterChef Júnior, o el xef i gourmet palamosí Antoni Izquierdo.