Aquest any 2024, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell de manera conjunta amb l’Equip de Seguiment del duc al Baix Empordà del Grup Natura Sterna han iniciat el projecte de seguiment d’un exemplar de duc (Bubo bubo) al municipi de Palafrugell. Per poder controlar-ne els moviments, el passat mes de gener es va capturar aquest exemplar de duc i se li va col·locar un dispositiu de GPS al dors.
L’objectiu del treball és conèixer les àrees urbanes i periurbanes que el rapinyaire fa servir com a zones d’alimentació, per tal valorar un canvi dels tractaments rodenticides. Al mateix temps, l’estudi permetrà detectar suports elèctrics perillosos o altres infraestructures on pot accidentar-se aquesta espècie. D’aquesta manera es vol millorar la gestió i conservació d’aquesta espècie de rapinyaire nocturn. La presència del duc constitueix un indicador positiu de la salut de l’ecosistema local, ja que exerceix la seva funció com a depredador de gran importància per ajudar a controlar la proliferació d’altres espècies com les rates.
Tres nous polls
Durant aquesta primavera, l’equip de recerca del Grup de Natura Sterna, amb el suport del Cos d’Agents Rurals, i en el marc dels treballs de seguiment de les poblacions del duc al Baix Empordà, ha continuat amb el seguiment dels dos territoris de cria coneguts ubicats al terme municipal de Palafrugell. En un d’aquests punts es va localitzar i anellar una niada amb dos polls, mentre que en l’altre punt, s’hi va localitzar i anellar un sol poll.
Els estudis d’aquesta espècie es remunten a l’any 1999, quan es va iniciar el projecte de seguiment. Al llarg d’aquests 25 anys s’han marcat 246 polls de duc, i les recuperacions dels exemplars anellats han ajudat a conèixer molts aspectes de l’espècie.