8.6 C
Pals
Dilluns, 23 desembre 2024
- Publicitat -

L’àrea vitícola de Calonge és destacada com “un cas únic al món”

Un estudi encarregat a l’equip de viticultura de la Universitat de La Rioja determina la riquesa vitícola del poble calongí, que posseeix un patrimoni genètic excepcional. Els resultats presentats per la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme certifiquen que la zona hauria de ser protegida i caracteritzada amb una profunditat més gran

Ràdio Capital
Ràdio Capitalhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Les vinyes del municipi de Calonge tenen 22 varietats de raïm i 11 d’elles són desconegudes. Així ho determina un estudi realitzat per la Universitat de La Rioja i finançat per l’Ajuntament de Calonge i la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme de la UdG ha permès aquesta troballa. Es tracta d’un fenomen inèdit a Europa, ja que en territoris com La Rioja han descobert només tres varietats noves. L’autor de l’estudi, Pedro José Balda, ha detallat que podria haver-hi més varietats però l’estudi no ha pogut arribar a més detall. El motiu de tanta diversitat és que els productors han seguit treballant la terra amb mètodes tradicionals com ara empeltant els ceps amb varietats diferents.

Pla tancat d’un penjoll de raïm en una de les vinyes de Calonge el 13 de setembre de 2021.

Les vinyes de Calonge tenen un patrimoni genètic únic a Europa. En poc més de 160 hectàrees els científics han trobat que hi ha 22 varietats de raïm diferents. A més, 11 d’elles eren desconegudes fins a dia d’avui. Així ho determina un estudi de la Universitat de la Rioja que ha encarregat la Fundació Remença XXI i ha finançat la càtedra de la UdG de Gastronomia, Cultura i Turisme i l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni.

En aquest estudi, dos investigadors de la Universitat de La Rioja han analitzat part dels ceps que els productors assenyalaven com a “diferents” de la resta. Pedro José Balda és un dels autors de l’estudi i remarca que hi ha un “potencial enorme” entre les vinyes de Calonge que caldrà analitzar més a fons.

De fet, Balda ha apuntat que en 30 anys d’estudis entre les més de 60.000 hectàrees de vinyes de La Rioja només han permès trobar tres varietats desconegudes de raïm. Aquí, en poques hores de treball de camp i només 160 hectàrees, n’hi havia onze.

Pedro José Balda ha detallat que aquesta àmplia varietat de tipus de raïm ajuda a tenir “més capacitat de resposta” davant de diversos reptes com ara futures plagues o adaptacions al canvi climàtic. Balda ha recordat que en els últims anys la industrialització ha arribat a moltes vinyes i això ha afectat la biodiversitat en la varietat de raïm.

Mantenir les varietats al llarg del temps

De fet, en molts casos s’han arrencat els ceps antics per plantar-hi una varietat concreta. Pel president de Remença XXI, Lluís Molla, això és una “barbaritat” ja que es perd la singularitat del territori per importar-hi un gust concret. Per això el president de la fundació s’ha mostrat reticent a aquestes noves tendències i en les seves vinyes manté els mètodes de treball tradicionals.

Molla ha assegurat que tots els ceps que hi ha a la seva vinya els ha empeltat personalment, perquè és com s’ha fet tota la vida. “Nosaltres no hem comprat ni comprarem mai ceps en un viver”, ha afirmat taxatiu.

El motiu que fa que Calonge mantingui tantes varietats diferents és que des de fa molts anys els viticultors de Calonge han tingut la sensibilitat per preservar el territori. “Quan veiem que hi ha una varietat diferent, la plantem perquè no volem que es perdi”, ha assegurat el president de Remencça XXI.

Una “arca de Noé”

Això ha fet que les vinyes de Calonge es converteixin en una “arca de Noè” de varietats de raïm. Molla ha afirmat que abans de l’estudi tenien el pressentiment que hi havia varietats que no existien en altres llocs perquè “no les vèiem a enlloc”. De fet, el viticultor assegura que sap distingir les diferents varietats abans de fer la verema o en el moment de la poda pel tacte i altres detalls.

Des de l’Ajuntament han celebrat aquesta varietat genètica en les vinyes. L’alcalde, Jordi Soler, ha avançat que volen treballar per difondre aquesta varietat que hi ha en els conreus del municipi, però ara caldrà estudiar com fer-ho.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El Sol Gironès Bisbal cau contra el Godella i suma la quarta derrota consecutiva

El Sol Gironès Bisbal va caure per 82-75 contra el NB Godella en l’últim partit de l’any, acumulant la quarta derrota consecutiva fora de casa. Malgrat capgirar el marcador en els últims minuts, un parcial final de 8-0 dels locals va decantar el partit.

Altres notícies