Aquest 24 de juny, dia del patró de Palamós, s’ha inaugurat l’exposició “Incisions. Diàlegs entre les peces d’orfebreria de Santa Maria i els grans mestres del gravat” a la capella fonda de l’església de Santa Maria.
Aquesta és una de les activitats organitzades per Clau de Volta, Associació d’Art i de Patrimoni de Palamós, en motiu del 350 aniversari de la mort del compositor palamosí Josep Reig. La commemoració va començar el 15 de juny a la Biblioteca Lluís Barceló i Bou amb la conferència “Josep Reig (1595-1674), de Palamós a Barcelona. El recorregut atípic d’un músic convencional”, a càrrec de Bernat Cabré Cercós, doctor i professor del Departament d’Art i Musicologia de la UAB.
La mostra, que es podrà visitar fins al 14 de setembre, inclou obres de Rembrandt, Goya, Durer, Renoir, Callot i Wierix, entre altres mestres del gravat, que dialoguen amb les peces d’orfebreria tardomedievals i barroques del Museu Mossèn Pau, situat a la capella fonda de l’església parroquial.
La celebració de l’Any Reig continuarà aquest estiu amb una sèrie de visites guiades nocturnes a Santa Maria de Palamós, “Josep Reig i la petjada musical del Barroc a Palamós”. Aquestes visites oferiran un recorregut per l’interior del temple parroquial per conèixer l’obra de Josep Reig i el paisatge musical de Palamós dels segles XVI-XVIII, acompanyades de fragments musicals enregistrats.
Josep Reig (1595-1674) va ser un dels principals compositors del primer Barroc musical a Catalunya. La seva formació musical va començar a l’església de Santa Maria de Palamós, on existia un benefici per al mestratge de cant. Aquest benefici, fundat l’any 1431 pels Jurats, estava dedicat a Sant Joan, patró de la vila. El jove Reig, gràcies al seu talent, va ser enviat a formar-se musicalment a la catedral de Barcelona i, més tard, va guanyar la plaça de cant de la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona.