15.7 C
Pals
Dissabte, 23 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

L’Associació Empordà Mar inicia la segona fase del projecte PosidoniaGrows a la cala Galladera

L'Associació Empordà Mar ha començat la segona fase del projecte PosidoniaGrows a la cala Galladera amb la plantació de 500 plàntules de posidònia, després de l'èxit de l'any passat. L'objectiu és combatre l'alga invasora Caulperpa cylindracea i restaurar les praderies marines. A Galladera, la supervivència de les plantes ha estat del 85%, mentre que a cala Nans ha estat del 50%.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’Associació Empordà Mar, amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i del Parc Natural del Cap de Creus, ha iniciat aquest dimarts la segona fase del projecte PosidoniaGrows a la cala Galladera. Aquesta fase inclou la plantació d’unes 500 plàntules de posidònia. La iniciativa continua la tasca de plantació de 700 exemplars que es va realitzar l’any passat a aquesta cala i a cala Nans, amb l’objectiu de reduir i combatre la presència de l’alga invasora Caulperpa cylindracea. Aquest any, el projecte es concentra exclusivament a Galladera, on la supervivència de les plantes plantades l’any passat ha estat del 85%.

L’any passat, l’associació va començar la primera plantació de posidònia en dues cales de Cadaqués. El projecte es va concebre un any abans amb l’objectiu de combatre l’expansió d’aquesta alga invasora d’origen asiàtic que ha colonitzat diverses zones del Cap de Creus.

El projecte busca frenar l’erosió de les praderies mortes, recuperar les àrees afectades i reduir la presència de l’alga invasora. També pretén millorar les tècniques de restauració de les praderies marines, calcular el balanç d’emissions de carboni i sensibilitzar la població sobre les pràctiques de fondeig responsable.

En la primera fase, es van plantar 700 exemplars (300 a la cala Galladera i 400 a cala Nans). Un any després, s’ha constatat l’èxit del projecte a Galladera, on la supervivència és del 85%, mentre que a cala Nans és del 50%. El responsable d’Empordà Mar, Salva Manera, destaca que a Galladera el fondeig està prohibit, la qual cosa ha permès un seguiment adequat de les plantacions.

A cala Nans, on el fondeig és lliure, els resultats no han estat tan bons i s’ha decidit no plantar-hi més exemplars fins que es reguli el fondeig. Manera subratlla la necessitat d’ordenar el fondeig en aquesta cala per compatibilitzar-ho amb les plantacions.

Manera també destaca que s’ha utilitzat un sistema nou basat en llavors recollides en època de floració, cultivades en vivers del Ministeri a Portman, Cartagena, i després traslladades a Galladera. Aquest mètode, a diferència de l’ús de fragments vegetals, ha donat millors resultats.

La voluntat és repetir el procés anualment per obtenir resultats concloents. La posidònia necessita molts anys per créixer, i es tracta d’un estudi científic a deu anys vista, que es compararà amb un altre que també es realitza a Cartagena.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -