Laura Coll: “A través de la interpretació estàs transmetent un missatge, i això és el que ens diferencia de la resta de músics”

Per donar un toc musical i diferent al Dia Mundial de la Ràdio, ens va visitar la cantant soprano begurenca, Laura Coll, als estudis de Ràdio Capital. Avui dia, Laura Coll és una de les figures més destacades del món de l’òpera al Baix Empordà i amb una gran projecció internacional.

La cantant d’òpera explica que molts cops quan diu que “treballa com a soprano” apareixen cares de sorpresa. Ara per ara, l’òpera es veu, encara, com una disciplina que poden practicar poques persones. Laura Coll afirma que es veu com un món “elitista”.

Laura Coll relata que no és fàcil treballar en un àmbit com el món operístic. Normalment, és una carrera que ja necessita una projecció internacional i on s’han de passar molts filtres. La cantant reconeix que has d’anar de la mà d’alguna empresa de management internacional per expandir la carrera fora de Catalunya. “Un cop ets dins la roda, tot ja gira, però fa falta entrar-hi”, afirma Laura Coll. La cantant explica que ella és jove, però, tot i això, ha aconseguit entrar en aquest circuit internacional. Normalment, el punt àlgid d’un cantant d’òpera és entre els 30 i els 40 anys, segons relata Laura Coll.

“És evident que no és el mateix cantar amb una llengua que es domina, com l’italià o el castellà, o fer-ho amb un idioma que no es parla amb fluïdesa”, detalla Laura Coll. Tot i això, els cantants treballen molt la fonètica i la interpretació d’una òpera.

Laura Coll relata que és molt important saber escollir quines peces es poden fer i quines no. Això es deu, principalment, al registre de veu que té cada cantant. La cantant explica que ella se sent més còmode treballant el bel canto italià i francès.

L’art i el Baix Empordà

El Baix Empordà és una comarca on a poc a poc hi sorgeixen projectes que aposten per la música clàssica i l’òpera. Laura Coll en destaca el festival Clàssic de Pals impulsat per la pianista Emma Stratton amb la voluntat de fomentar el nivell emergent. Tot i això, la cantant reconeix que s’hauria de convidar més talent del món clàssic que sigui de fora.

A escala de país, es limita molt el marge de projecció que es dona als artistes. Laura Coll explica que “no es veu com una feina normal” i, per això, “no és una feina estable quan parlem d’un salari”. Això és totalment diferent als Països Nòrdics o a Alemanya. “Ells van a l’òpera com si anessin al cinema”, explica la cantant.

Laura Coll reconeix que un dels factors que perpetua la idea que l’òpera és elitista, són els preus. A més, caldria fomentar l’arribada de l’òpera a altres municipis que no siguin Barcelona. “L’òpera s’ha de posar més a l’abast de la població general”, explica Laura Coll. La cantant explica, tot i això, que un dels seus objectius és cantar al Teatre La Scala.