14.2 C
Pals
Dijous, 19 desembre 2024
- Publicitat -

L’economia gironina recuperarà nivells prepandèmia el 2022 si no s’intensifiquen restriccions per les noves variants

La demarcació ha patit "més severament" la crisi derivada de la covid per la dependència del turisme

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
L’economia gironina recuperarà nivells prepandèmia el 2022 si les noves variants de covid-19 no obliguen a aplicar noves restriccions. Aquesta és una de les conclusions que posa damunt la taula el darrer Anuari Econòmic Comarcal que periòdicament elabora el BBVA. L’autor de l’informe, l’economista Josep Oliver, ha exposat que els resultats de l’estudi del 2020 corresponen “al pitjor de la crisi de la covid”, que ha tingut un impacte “especialment sever” a la demarcació, sobretot a les comarques de costa per la dependència del turisme i el sector serveis. “Per al 2022, esperem un creixement bastant superior al del 2021 i, per tant, haver absorbit totalment en termes de valor afegit i d’ocupació el que ha significat el 2020”, ha subratllat.
La crisi derivada de la covid-19 ha impactat més en l’economia gironina, comparant-la amb la mitjana de Catalunya, sobretot per la dependència del turisme i del sector serveis. “La covid no ha despullat la nostra economia, però ha posat de relleu alguns problemes de fons”, ha afirmat l’autor de l’estudi del BBVA, que també apunta que la demarcació trigarà més en poder recuperar el PIB i l’ocupació que es van perdre el 2020 que altres zones europees amb característiques similars.

L’anuari del BBVA analitza l’evolució de l’economia basant-se en el Valor Afegit Brut (VAB), un indicador que mesura tant la productivitat com la riquesa generada, i situa pèrdues d’un 11,3% a l’economia catalana mentre que a les comarques gironines el descens és del 13,1%. “I hi ha hagut una caiguda més intensa les comarques costaneres, on l’especialització en els serveis és molt més important”, exposa Oliver. De fet, el descens global a l’Alt i al Baix Empordà i a la Selva se situa entre el 14,2 i el 16%.

En un escenari de caiguda generalitzada, l’economista remarca que les comarques d’interior han patit menys l’impacte de la crisi, sobretot pel pes de la indústria i les exportacions. De cara a aquest 2021, Oliver situa l’expectativa de creixement de Catalunya al voltant del 5% però la Costa Brava, tot i també preveure-hi un increment per sobre el 4%, no arribarà a la mitjana del país. Es tracta, doncs, d’una recuperació més lenta perquè les restriccions que afectaven al turisme i a la restauració “es van aixecar fa relativament poc”.

L’economista preveu que les comarques gironines recuperin la “plena normalitat” el 2022: “Si no tenim una nova onada pandèmica que afecti la nova temporada d’estiu, es podrà reabsorbir totalment l’impacte del 2020”. Tot i això, també apunta que hi ha dues velocitats de recuperació; la primera vinculada al consum interior i que va més accelerada i la segona relacionada amb l’internacional que es recupera més lentament. Això també pot impactar en el turisme, sobretot en aquelles poblacions més vinculades als visitants estrangers.

Posant el focus només en els serveis, la davallada a la demarcació ha estat del 23,6%, mentre que en el sector primari ha estat del 3,4%, en la construcció del 14,9% (dins la mitjana catalana) i en la indústria del 5,9%.

L’anuari del BBVA reflecteix que, analitzant la recuperació econòmica des del 2013 després de la darrera crisi, el creixement actual se situa en un 0,5%, molt per darrere del 4,5% de Catalunya.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Calonge inicia les obres de la nova plaça per a la cultura al centre històric del municipi

Es tracta d’una de les actuacions urbanístiques més rellevants dels darrers anys al nucli antic de Calonge, un enclavament que farà de nexe entre la recentment reformada sala polivalent del Cercle Calongí i la Sala Fontova, i que s’utilitzarà com a espai cultural a l’aire lliure.

Altres notícies