El 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència Masclista, diferents pobles de l’Empordà faran actes en commemoració a aquest dia. A Santa Cristina d’Aro es farà l’entrega de premis del concurs de fotografia d’Instagram sobre relacions de parella positives i una representació teatral “Parlem-ne!! Però com?”, Palafrugell estrenarà un videoclip contra la violència de gènere i a La Bisbal, es farà un manifest a càrrec d’Anna Maruny i un espectacle de Dansa aèria. Santa Cristina d’Aro i a Sant Feliu de Guíxols es dedicaran tota la setmana a fer actes commemoratius.
SANTA CRISTINA D’ARO
El concurs de fotografies arriba a la segona edició, des del Punt d’Igualtat es va dir que creien que era millor que en aquest es potenciessin els elements positius de les relacions de parella que no centrar-se en les dificultats, la violència i els conflictes. Per poder presentar-se al concurs calia fer fotografies des d’Instagram amb l’etiqueta #25Npuntdigualtat2017. Aquestes imatges seràn valorades per un jurat amb representants de diverses àrees municipals. El concurs compta amb 4 premis, tres dels quals es concreten en un val econòmic i un menú per a dues persones a un restaurant del municipi. El quart premi, que és extraordinari, és per a la foto que hagi aconseguit més “likes” durant el període del concurs. Com a premi té una estada per a dues persones a l’SPA de l’hotel Sallés Mas Tapiolas.
Després de l’entrega de premis del concurs fotogràfic, els representants de l’Associació de Joves del municipi faran la lectura del manifest i l’Associació de Dones Ermessendes faran la lectura d’un poema. Seguidament, tindrà lloc l’obra de teatre en la qual es mostra la vida quotidiana d’una família convencional, una parella casada amb un fill i una filla que tenen molts conflictes i dificultats de comunicació. “Parlem-ne!! Però com?”, de la companyia ImpactaT Intervencions Teatrals, és apte per a tots els públics. Aquesta combina l’humor i la ironia amb la duresa de la realitat. Un cop finalitzada l’obra s’obrirà un espai de debat que convidarà al públic a participar i a pensar possibles estratègies de resolució del seu conflicte. A l’acabar l’acte s’oferirà un pica-pica per a tothom.
Les activitats de Santa Cristina, que són gratuïtes i obertes a tothom, tindran lloc a l’Espai Ridaura i començaran a les 17:30. La commemoració comptarà amb la presència de la regidora d’Igualtat, Lourdes Fuentes, i de la delegada territorial de l’Institut Català de les Dones, Fina Surina. L’acte finalitzarà amb la presentació del servei de l’equip de mediació familiar que treballa al Punt d’Igualtat i que ofereix el suport, acompanyament i orientació a les famílies del municipi que es troben en situacions de conflicte.
PALAFRUGELL
Un any més, s’estrenarà a Palafrugell un videoclip contra la violència masclista fet pels joves del municipi. La cançó es titula “Fènix” i l’ha escrit l’Anna
Sàez, una jove de 20 anys del municipi. L’artista es va donar a conèixer a les xarxes fa
tres anys amb alguns vídeos de covers i als 18 anys va començar a fer els primers concerts en alguns festivals de la comarca i aquest estiu va presentar el seu primer disc. Aquesta és la primera cançó que compon en solitari. Àlex Arza, jove de 27 anys del municipi, n’ha realitzat el videoclip.
Fénix s’ha enregistrat durant el mes d’octubre a l’estudi de gravació de Can Genís (Àrea de
Joventut de Palafrugell), amb la col·laboració del productor Albert Such. Anna Sàez va explicar que la cançó vol transmetre els sentiments de la dona maltractada, tant la por que sent quan està dins la relació com la llibertat quan surt d’aquesta. Ho fa amb l’analogia del fènix, que reneix de les cendres per lluitar i aconseguir la llibertat.
Aquest videoclip forma part d’un projecte que es va iniciar fa cinc anys entre l’Àrea de
Joventut i l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament per tal de sensibilitzar els joves sobre
aquesta problemàtica. A més, des de fa dos anys, compte amb la col·laboració d’Europe Direct. L’objectiu del projecte és doble, per una part busca sensibilitzar als joves sobre la violència envers les dones i per l’altra, promocionar artistes del municipi, tant del món musical com de l’audiovisual.
El 24 de novembre, dins dels actes del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, es projectarà el videoclip a la plaça Nova de Palafrugell, això coincidirà amb una encesa d’espelmes. A partir de l’endemà, 25 de novembre es podrà trobar a les xarxes socials de l’Àrea de Joventut.
Escolta la cançó
LA BISBAL DE L’EMPORDÀ
El dissabte 25 de novembre, la Bisbal commemorarà aquesta diada fent una Lectura del manifest a càrrec de l’actriu Anna Maruny Castillón i un espectacle de dansa aèria al castell amb el grup gironí Cia Estampades.
Aquests actes, organitzats pel Grup de Dones de la Bisbal, el Servei d’Igualtat i Atenció de les Dones amb col·laboració de l’Ajuntament de La Bisbal, sota el lema “Ni un cop més”, tindran lloc a les 19h del vespre a la plaça del Castell. Totes les activitats són gratuïtes i estan dirigides a tota la societat. El seu objectiu és educar i sensibilitzar per a l’eliminació de la violència contra les dones, ha dit la presidenta del Grup de Dones, Marina Puig.
Anna Maruny Castillón, actriu bisbalenca que va protagonitzar el vídeo d’Omnium Cultural “Help Catalonia. Save Europe”, on denunciava la repressió que va patir Catalunya arran dels fets de l’1 d’octubre, orientarà el manifest a parlar de la violència masclista que es dóna a les xarxes socials. L’actriu ha sigut escollida no només per ser de la Bisbal, sinó perquè ha viscut en primera pell aquests menyspreus través d’internet, ens explica Marina Puig.
Per acabar l’acte la companyia de Girona Cia Estampades s’enfilaran a la façana del castell de la Bisbal, des d’on faran un espectacle de dansa aèria. El Grup de Dones de la Bisbal espera superar el centenar de persones que s’uneixin a aquesta diada per protestar contra aquesta causa.
SANT FELIU DE GUÍXOLS
Sant Feliu de Guíxols ha anat commemorant el 25-N en les darreres setmanes fent activitats com tallers, defensa personal o la projecció de la pel.lícula Brava el passat divendres.
Els actes vinents seran, la lectura del Manifest a càrrec de les autoritats locals. L’acte serà demà a les 12h a la plaça del Mercat davant l’Ajuntament i l’alcalde Carles Motas en farà la lectura. A la tarda d’aquest mateix dia, es repetirà la lectura del Manifest a la plaça Salvador Espriu, amb la regidora d’Igualtat Laura Serrano. En aquest cas, s’acompanyarà l’acte amb una encesa d’espelmes, que cadascú portarà de casa, en memòria a les víctimes de la violència de gènere.
Les activitats però no finalitzaran després del dia 25, el dimecres 29 es farà una xerrada a la Biblioteca Pública Octavi Viader que porta de títol “La igualtat com a base de la convivència” i el dia 27 la psicòloga del SIAD, Anna Agustí i Valls durà a terme el taller “Pren el control de la teva vida! Autoestima femenina”.
L’arc de Sant Benet s’ha il·luminat cada dia de 18h a 24h des del dilluns passat i ho farà fins a finals de setmana com a rebuig del poble envers la violència masclista.
CASTELL D’ARO – PLATJA D’ARO – S’AGARÓ
L’Ajuntament i diverses entitats locals han programat, amb motiu d’aquesta jornada internacional, del 21 al 26 de novembre diverses activitats obertes a tothom com tallers, presentació literària o teatre i també la instal·lació a diversos punts del municipi d’una carpa de sensibilització a càrrec de les associacions de dones del municipi.
Aquest dimecres 22 de novembre s’iniciaran els actes amb la presentació del llibre “Diario de una mujer maltratada” a càrrec de l’autora Sònia Fuentes a les 17h. El dijous a les 18h, al Centre Cívic Vicenç Bou, tindrà lloc una activitat contra la violència de gènere organitzada per Plaça del Mon. Al mateix centre, divendres a les 17h es farà un Taller Intergeneracional d’estereotips de gènere.
El Dia Internacional contra la Violència Masclista hi haurà una obra teatral anomenada “Princess” dirigida per Esther Pardo, la projecció del curtmetratge “Dona film” i una conferència a càrrec de la cineasta Anna Martínez, la lectura del manifest de la jornada i per acabar un pica-pica.
La carpa de sensibilització anomenada “Estimem de valent. Tractem igual!” estarà muntada des de dijous i passarà per diferents punts del poble com la plaça del Poeta Sitjar, la plaça de l’Ajuntament o la plaça Sant Pol de S’Agaró. En aquestes les associacions de dones amb col·laboració d’altres associacions, distribuiran braçalets, globus commemoratius i disposaran de photocall.