11.2 C
Pals
Diumenge, 19 gener 2025
- Publicitat -

Les agències de viatges anticipen un retorn a la normalitat aquest estiu tot i la guerra i la inflació

El 60% de les empreses de la patronal estatal Acave ja no tenen cap empleat en ERTO

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Les agències de viatges anticipen un retorn a la normalitat prepandèmica aquest estiu tot i els efectes de la guerra d’Ucraïna i l’escalada de la inflació. Així mateix, aquest sector especialment afectat per la crisi sanitària preveu una recuperació de l’ocupació.

De fet, el 60% de les empreses agrupades per la patronal estatal Acave ja no tenen cap empleat acollit en expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO) i un 35% té previst ampliar la seva plantilla durant aquesta temporada. “Els conflictes i la inflació no estan ajudant a l’optimisme, però si estem parlant d’una recuperació”, ha destacat aquest dijous el president de l’entitat, Jordi Martí, abans d’apuntar que les xifres de negoci encara no han arribat a les del 2019.

Segons una enquesta realitzada per Acave entre els seus associats, el 75% preveuen que aquest any sigui de “recuperació” després de dos anys marcats per la pandèmia, malgrat això, només el 21% afirmen que ja estan en xifres de facturació similars a les que tenien abans de la crisi sanitària.

Sobre l’escalada dels preus dels combustibles, un 78,3% afirmen que els està afectant al rebre reserves, mentre que un 17,4% apunta que aquestes es mantenen a un bon ritme. En la mateixa línia, la guerra d’Ucraïna ha fet que gairebé el 70% de les agències observin un cert “alentiment” de les reserves, però sense anul·lacions directament relacionades amb aquest motiu.

“De cara a l’estiu les previsions són força bones, però sense arribar a les dades de 2019”, destaca Martí al ressaltar que la xifra de negoci per a les agències estarà al 80% si es compara amb el que hi havia abans de la crisi sanitària.

Per la seva part, la gerent d’Acave, Catiana Tur, explica que hi ha “ganes de viatjar” i de tornar a destinacions de mitja i llarga distància. “Portem dos anys sense viatjar, i això es nota”, ressalta. Per mercats, el sector veu una major fredor als països asiàtics que contrasta amb el dinamisme d’altres mercats com l’americà o l’europeu.

Pel que fa al sector dels creuers, les agències relacionades amb aquest negoci mostren un pessimisme una mica més gran. De fet, cap de les empreses entrevistades preveu igualar o superar la xifra de negoci prepandèmia i totes mostren la seva preocupació per l’escalada del preu del combustible, ja que els vaixells dedicats a aquesta activitat tenen un consum molt gran que pot afectar els preus.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies