12.2 C
Pals
Dissabte, 22 febrer 2025
- Publicitat -

Les altes temperatures i la manca de pluges augmenten el risc d’incendi aquest estiu

Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Les altes temperatures i la manca de pluges augmenten el risc d'incendi aquest estiu
Loading
/

Ha començat l’estiu i amb ell les alertes per onades de calor i la prevenció per risc d’incendis. L’alt nivell de temperatures i la manca de pluja des del mes de març provoca que la vegetació ja tingui un “estrès important” com comentava l’Anselm Díaz, de l’Agrupació de Defensa Forestal, a l’entrevista del Supermatí. La imprudència de les persones és un altre factor elemental, perquè com afirma l’Anselm Díaz, “una cosa és que hi hagi un foc cada cinquanta anys i una altra cosa la recurrència que per causes humanes es provoquin focs tan sovint”.

Malgrat que els boscos mediterranis tenen capacitat d’adaptar-se a la crema, l’imprudència humana pot provocar que finalment no tinguin “llavors per recuperar-se”. I és que a zones com el massís del Montgrí, bastant seques, el risc d’incendi augmenta considerablement.

Per part de la Conselleria d’Interior demanen precaució en fogueres i petards durant la revetlla de Sant Joan i complir les normes de seguretat. Per això, el 22 de juny s’activarà el pla de Protecció Civil en fase d’alerta per onada de calor i en prealerta per risc d’incendis. Paral·lelament, aquest dijous també es presenta el dispositiu de la Campanya Forestal 2017 a les comarques gironines.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies