Aquesta setmana la costa del Baix Empordà s’ha llevat amb la presència de les Velella Velella (nom científic), més conegudes amb el nom de barquetes de Sant Pere. L’observador meteorològic, Josep Pascual, ha vist com el nombre de Velella Velella ha augmentat durant les darreres setmanes a prop de la zona de les Illes Medes. També, però, se n’han vist a la zona de Begur.
Tot i que aquesta espècie pot semblar una medusa, les Velella Velella són una colònia flotant de pòlips d’uns 7 centímetres de diàmetre que floten lliurement guiades pel vent i els corrents oceànics. Duen una mena de membrana semicircular o triangular similar a una vela que les fa viatjar amb el vent. Els tentacles, que es troben a la part submergida a l’aigua, contenen unes cèl·lules urticants. Les toxines que desprenen no afecten els humans, ja que no poden traspassar la pell. Tot i això, podrien causar alguns problemes en contacte amb la mucosa humana (a la zona dels ulls) o si entren en contacte amb ferides obertes.
I tot i que hi ha anys en què no apareixen per la nostra costa, enguany, Josep Pascual ja n’ha aconseguit divisar per la zona de les Illes Medes. Josep Pascual, que ha anat registrant els albiraments de diversos tipus de meduses i altres espècies a la costa des dels anys 80, mesura la temperatura del mar en aquesta zona del litoral.
A part d’aquesta espècie, Josep Pascual també va veient al llarg de l’any altres espècies de meduses com l’Ou Ferrat (Cotylorhiza tuberculata) o la Borm blau (Rhizostoma pulmo). Josep Pascual admet que cada cop que surt a mesurar la temperatura del mar intenta apuntar totes les espècies i animals marins que veu. “El que anem observant és que el mar es va empobrint cada cop més”, explica Pascual.
Imatge destacada cedida per Josep Pascual.
Què són les taques fosques que hi ha a les platges de l’Estartit?